Glasanje odloženo
74

HDZ-ov ministar finansija FBiH nije došao na ključnu sjednicu UIO BiH o raspodjeli prihoda

S. Š.
Toni Kraljević, federalni ministar finansija (Foto: I. L./Klix.ba)
Toni Kraljević, federalni ministar finansija (Foto: I. L./Klix.ba)
Na današnju sjednicu Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine nije došao federalni ministar finansija Toni Kraljević te tako nije bilo kvoruma da se glasa o raspodjeli prihoda od putarina.

Upravni odbor Uprave za indireknto oporezivanje (UO UIO) BiH održao je danas u Banjoj Luci sjednicu na kojoj su  usvojene izmjene i dopune Pravilnika o ovlašćenjima i ovlašćenim službenim licima UIO.

S obzirom na to da na sjednicu nije došao ministar finansija u Vladi FBiH Toni Kraljević (HDZ) nije bilo moguće glasati o tačkama dnevnog reda koji se tiču raspodjele prihoda od putarina, kao ni o Odluci o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period  januar-mart 2024. godine.

Prema zakonskim odredbama i Poslovniku o radu UO UIO BiH neophodno je prisustvo sva tri ministra finansija da bi se odlučivalo o ovim tačkama, a sjednici su prisustvovali predsjedavajući UO UIO i ministar finansija i trezora BiH dr Srđan Amidžić te ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović.

Na današnjoj sjednici nisu usvojene ni izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizicaji UIO  zbog čega su dovedena u pitanje radna mjesta za 23 službenika Uprave.