|

Hadžić: Moguće je osnovati banke koje posluju po islamskim principima

Hadžić: Moguće je osnovati banke koje posluju po islamskim principima
0
F
FENA
17.11.2012. u 10:55
13
komentara
0

dijeljenja
Hadžić: Moguće je osnovati banke koje posluju po islamskim principima Foto: Ilustracija
Iako u zakonodavstvu nemamo posebno definiran način poslovanja po principu islamskog bankarstva, to ne predstavlja problem jer je kod nas moguće osnovati banke koje posluju po tim principima a da se uklapaju u postojeći regulatorni okvir, izjavio je za agenciju FENA profesor bankarstva na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Fikret Hadžić.
Istakao je da na bh. tržištu već postoji banka koja nastoji da posluje po islamskim principima i da se nada kako će državni organi uložiti napor da stvore uvjete za razvoj ovog vida bankarstva i finansija da bi omogućili i drugim finansijskim institucijama da posluju u skladu s tim principima.

Poseban problem predstavlja pitanje dvostrukog oporezivanja, na čemu bi svakako trebalo poraditi kako bi što prije bilo riješeno, smatra Hadžić.

On naglašava da je dosadašnja praksa u ovoj vrsti bankarstva kod nas pokazala da ti principi mogu uspješno funkcionirati i u konvencionalnim uvjetima i okruženju.

- Jedan od prijedloga koji je potekao s konferencije o islamskom bankarstvu, a koja je održana ovih dana u Sarajevu, jest osnivanje evropskog udruženja islamskog bankarstva i finansija, sa sjedištem u Sarajevu, za što je Ekonomski fakultet spreman pružiti svu potrebnu podršku jer bi to predstavljalo podsticaj u radu i u razvijanju istraživanja u ovoj oblasti kod nas - rekao je Hadžić.

Potcrtao je da islamsko bankarstvo danas predstavlja najdinamičniji segment finansijskih usluga s prosječnim godišnjim rastom od 20 posto, dok je ta brojka kod konvencionalnih banaka ispod devet posto.

- Predviđa se da će u zemljama jugoistočne Azije ovaj vid bankarstva do 2015. činiti oko 20 posto ukupnog finansijskog tržišta, kao i veliki rast u sjevernoj Africi nakon nedavnih dešavanja u tom dijelu svijeta - kazao je profesor Hadžić.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...