Monetarna politika
19

Guvernerka Selimović učestvovala na konferenciji Belgijsko-nizozemske konstituence

B. R.
Prof. Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH (Foto: Centralna banka BiH)
Prof. Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH (Foto: Centralna banka BiH)
Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) dr. Jasmina Selimović učestvovala je u konferenciji guvernera centralnih banaka Belgijsko-nizozemske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako su saopćili iz CB BiH, domaćin konferencije, održane 9. februara u Briselu, bila je Narodna banka Belgije. Osim guvernera 16 centralnih banaka Konstituence, prisutni su bili izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, izvršni direktor Belgijsko-nizozemske konstituence Paul Hilbers, njegovi zamjenici Luc Dresse i Vladyslav Rashkovan, predstavnici akademije i drugi visoki zvaničnici MMF-a i centralnih banaka.

Luc Dresse, Kristalina Georgieva i Jasmina Selimović (Foto: Centralna banka BiH)
Luc Dresse, Kristalina Georgieva i Jasmina Selimović (Foto: Centralna banka BiH)

Centralna tema konferencije bila je nezavisnost centralnih banaka, glavni govor je imao prof. Paul Dermine (Universite Libre de Brussels). Guvernerka je učestvovala na prvoj sesiji pod nazivom "Značaj nezavisnosti centralnih banaka".

U svom obraćanju je pažnju posvetila učinkovitosti monetarne politike u okruženju naglašene nejednake distribucije bogatstva stanovništva i populizmu za koji je navela da naglašenu nejednakost pojačava.

Ovo je bio prvi međunarodni angažman guvernerke, u okruženju svojih kolega iz drugih centralnih banaka. Guvernerka je napomenula da su jake veze među centralnim bankama Konstituence od značaja za sve države, jer pomažu uredu izvršnog direktora MMF-a da na najbolji način promoviše interese zemlje članice Konstituence.

Guvernerka je iskazala zahvalnost guverneru Narodne banke Belgije Pierru Wunschu na organizaciji i gostoprimstvu, saopćili su iz CB BiH.