Formirana grupa najvećih centralnih banaka: Očekuje se uspostavljanje državnih kriptovaluta

Formirana grupa najvećih centralnih banaka: Očekuje se uspostavljanje državnih kriptovaluta
11
R. D.
23.1.2020. u 09:08
7
komentara
11

dijeljenja
Formirana grupa najvećih centralnih banaka: Očekuje se uspostavljanje državnih kriptovaluta Ilustracija: Shuterstock
Vodeće centralne banke u svijetu udružile su se kako bi istražile da li bi trebale izdavati kriptovalute usljed pada gotovinskih transakcija i sve većeg korištenja elektroničkih oblika plaćanja.
Kako prenosi AP, u grupi se nalaze Evropska centralna banka (ECB), Banka Japana, Banka Kanade, Banka Engleske, zatim švedska Riksbank te Švicarska centralna banka. Eksperti smatraju da je formiranje grupe znak želje da se projekt sličan libri drži pod nadzorom.

Grupu centralnih banaka predvodit će dva predsjednika Benoit Couere, nekadašnji prvi čovjek ECB-a, te zamjenik guvernera Banke Engleske Jon Cunliffe. U njihovom zajedničkom saopćenju stoji kako će procijeniti potencijalne mogućnosti izdavanja kriptovaluta u njihovim matičnim jurisdikcijama. Preciznije, procjenjivat će tehnička pitanja izdavanja te razmjenjivati saznanja o novim tehnologijama.

Švedska centralna banka već nekoliko godina razmatra potencijale izdavanja digitalnih valuta i pokrenula je pilot projekt s obzirom na smanjenje korištenja gotovine u toj državi. Ipak, još nije donijela odluku treba li početi izdavati "švedsku" kriptovalutu.

Kako tumače stručnjaci, postojeće kriptovalute, poput bitcoina, nisu prikladne kao sredstvo plaćanja robe i usluga zbog snažnih oscilacija vrijednosti. Stoga je Facebook ljetos pokrenuo projekt libra s ciljem izdavanja istoimene kriptovalute, a koja bi pripadala grupi digitalnih valuta.

Libri se u startu pridružilo nekoliko velikih imena globalne finansijske industrije. Međutim, nakon negodovanja regulatora koji se pribojavaju potencijalnog golemog rasta moći Facebooka, iz projekta su izašli Visa, Mastercard, PayPal i eBay. Prema mišljenju nekadašnjeg dužnosnika Japanske centralne banke, Facebookova libra motivisala je centralne banke na formiranje grupe koja će ispitati izdavanje kriptovaluta.

Facebookov projekt rasplamsao je raspravu da li u bliskoj budućnosti države trebaju i dalje imati monopol na izdavanje novca. Kako navodi Reuters, Hiromi Yamaoka, bivši direktor odjela plaćanja i sistema poravnanja u Banci Japana, izjavio je da je formiranje grupe šest centralnih banaka znak da se ne radi samo o razmjenjivanju iskustava i znanja, već i o želji da se nešto slično libri drži pod nadzorom.

"Nešto slično libri učinilo bi transakcijske troškove mnogo nižima. Vodeće centralne banke moraju pokazati da i one čine napore u postizanju efikasnijeg poravnanja primjenom digitalne tehnologije", pojasnio je Yamaoka.

Među velikim centralnim bankama Narodna banka Kine otišla je najdalje u procesu stvaranja vlastitog digitalnog novca, iako su detalji još uvijek obavijeni velom tajne.

Banka Japana pokrenula je zajednički istraživački projekt s ECB-om, ali je objavila da u bliskoj budućnosti ne planira izdavati kriptovalute. Yamaoka smatra da bi formiranje zajedničke grupe moglo ubrzati korištenje blockchain tehnologije u centralnim bankama. Jedan od motiva je i ojačavanje povjerenja u postojeće valute. Iz tog razloga američke federalne rezerve nisu zainteresirane za kriptovalute s obzirom na važnost dolara.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...