Koliko dajete državi
15

Federalno ministarstvo objavilo kalkulator: Izračunajte oporezivanje svoje plaće

Piše: I. Č.
Federalno ministarstvo finansija objavilo je kalkulator plaća prema važećim i predloženim zakonima, čime se radnicima, na osnovu unosa iznosa neto plaće, toplog obroka i prijevoza, omogućava uvid u razlike između trenutnog i predloženog načina oporezivanja. Kalkulator pokazuje da će od predloženih mjera najveću korist imati oni koji zakone predlažu, dok će radnici i dalje ovisiti o "volji" poslodavaca.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je predložila uvođenje progresivnog oporezivanja tako što će, ukoliko zakoni budu usvojeni, poslodavci biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak do 700 KM, dok će se 10 posto oporezivati dohodak od 700 KM do 1.500 KM i 20 posto dohodak iznad 1.500 KM. Predložene mjere će poslodavcima ostaviti mogućnost da zaposlenicima u osnovicu, osim plaće, uračunaju iznos toplog obroka, prijevoza i regresa, koji se prema važećem zakonodavstvu ne oporezuju.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić je ranije ocijenio za Klix.ba da će radnik i poslodavac, kada se sve sabere i oduzme, više plaćati državi.

"Ako bi se eventualno nešto uštedjelo na tom malom porezu na dohodak, na doprinosima će se sigurno više plaćati. Ovaj prijedlog, prema onom što je do sada predstavljeno, ima niz manjkavosti", kategoričan je Hadžić.

Kalkulator Federalnog ministarstva finansija pokazuje da će, kada se unese iznos prosječnog mjesečnog dohotka od 861 KM, ukupan trošak poslodavca biti smanjen sa 1.378,85 KM na 1.294,74 KM, a ukupna neto plaća će se povećati sa 804,90 KM na 844,90 KM.

Plaćanje doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje će za prosječnu plaću od 861 KM također biti povećano sa 212,13 KM na 239,53 KM, a plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje bit će povećano sa 155,98 KM na 174,79 KM. Doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti i doprinosi iz bruto plate će također biti povećani.

Međutim, razlike su uočljive tek ukoliko se, naprimjer, obračuna dohodak od 661 KM, uz topli obrok i prijevoz od 150 KM i 50 KM, koji se prema trenutnom zakonodavstvu ne oporezuju, a koji će prema predloženim zakonima ući u osnovicu.

U tom slučaju se tek vidi koliko će porezi biti povećani. Samo će doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, na isti iznos od 861 KM, biti povećan sa 162,86 KM na 225,62 KM, kao i svi drugi doprinosi. Neznatno će biti smanjeni i ukupni troškovi poslodavca.

U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da su prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH, koje je prošle sedmice utvrdila Vlada FBiH, iako nazvani reformskim, u suštini više kozmetički, nego reformski.

"U obrazloženju za donošenje ovih prijedloga zakona se tvrdi da se radi o neutralnoj reformi, što uopće nije tačno. Kalkulacije koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH govore da će, ukoliko ovi zakoni budu usvojeni, prihodi države biti povećani za 1,5-2 posto", kazali su nam u Udruženju poslodavaca FBiH.