Bili protiv odluke
4

Evropska centralna banka će uložiti prigovor italijanskoj vladi zbog uvođenja novog poreza bankama

FENA
Predsjednica ECB-a Christine Lagarde (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica ECB-a Christine Lagarde (Foto: EPA-EFE)
Evropska centralna banka (ECB) uputit će Italiji pismo s prigovorima na iznenadni porez na dobit banaka koji je uvela vlada te zemlje, navodi ANSA, prenosi Reuters. 

U pismu ECB kritizira činjenicu da je italijanska vlada prošle sedmice najavila uvođenje poreza, a da prethodno nije obavijestila Italijansku centralnu banku, ali ni ECB, što je morala učiniti prema pravilima Evropske unije, pišu italijanske novine.

Taj porezni rizik oslabio bi italijanske banke i njenu ekonomiju, naglašava se u reakciji ECB-a. 

U nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, italijanska konzervativna vlada je prošli ponedjeljak objavila iznenađujuću odluku da će oporezivati jednokratnim dodatnim porezom od 40 posto veliku dobit banaka, izazivajući velike prodaje dionica banaka, i to ne samo velikih italijanskih, nego i ostalih velikih banaka u eurozoni.

Potom je manje od 24 sata kasnije djelomično povukla svoju odluku, objašnjavajući da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vrijednosti njihove imovine.

Jednokratnim se porezom oporezuje velika dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa.

Reuters je u vrijeme kada je mjera objavljena saznao da će italijansko ministarstvo finansija tim porezom prikupiti nešto manje od 3 milijarde eura. Ipak, njihovi izračuni su ukazivali da će uspjeti prikupiti znatno veće iznose.