Koji su faktori presudni
58

Evropa ovisna o plinu mijenja jedan rizik za drugi? Odustali od Rusije, sada oslonjeni na SAD

B. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dugo ovisna o ruskom prirodnom plinu, Evropa se u manje od dvije godine gotovo odsjekla od opskrbe iz Rusije. Plin iz SAD-a postao je sada omiljena zamjena.

Transatlantske opskrbe općenito se smatraju izdašnim, politički prihvatljivima i manje je vjerovatno da će biti zaustavljene nego u slučaju plinovoda iz Rusije. Međutim, ni oni nisu bez rizika.

Polarizirajuća odluka

Prošle sedmice je Bijela kuća objavila polarizirajuću odluku o prestanku odobravanja novih izvoznih dozvola za ukapljeni prirodni plin, usred protivljenja birača koji su zabrinuti zbog klime.

To neće utjecati na objekte koji su već u funkciji ili u izgradnji. Ali neki od golemih projekata za koje se očekuje da će početi isporučivati ​​plin krajem desetljeća i nakon toga su u opasnosti da budu odgođeni ili čak zaustavljeni.

"Američki LNG i dalje je kamen temeljac evropske strategije diverzifikacije opskrbe", rekao je Leslie Palti-Guzman, voditelj istraživanja u SynMaxu.

Bidenova odluka tako stvara neizvjesnost u pogledu opskrbe na srednji i dugi rok.

Ovisnost o inostranstvu

SAD je u vrlo kratkom vremenu stekao značajan udio na tržištu plina u Evropi. Američke zalihe trenutno čine otprilike polovinu regionalnog uvoza LNG-a, a očekuje se da će taj udio i dalje rasti.

No dok je SAD glavni saveznik Evropske unije, velika ovisnost, čak i o prijateljskoj naciji, nosi rizike. Odluka Evrope da ruski plin zamijeni američkim LNG-om umjesto snažnijeg kretanja prema obnovljivim izvorima također znači da njena energetska sigurnost ovisi o faktorima izvan njezine kontrole, poput sezone uragana u Atlantiku ili političkih igara u Washingtonu.

Moguća pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u mogla bi zakomplicirati isporuke Evropi. Tokom svog vremena u Bijeloj kući, pokazao je da ne oklijeva koristiti taktiku trgovinskog rata za promicanje svoje politike. Pogotovo protiv Kine, ali nema grancija da će Evropska unija ostati izvan njegova nišana.

Evropa je tako zamijenila jednu ovisnost za drugu, čineći svoj energetski sistem ranjivim.