Finansije
0

Euro na najvišem nivou u četiri mjeseca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru dosegnuo novi najviši nivo u gotovo četiri mjeseca, zbog očekivanja da će njemački ustavni sud potvrditi ustavnost novog kriznog fonda eurozone, a dodatnu podršku pružale su mu špekulacije da će američka centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

U takvim okolnostima tečaj eura dosegnuo je 1,2836 dolara, što je njegov najviši nivo od 15. maja, prenose agencije.

Dolar se ujedno nakratko spustio na najniži nivo prema jenu od 1. juna od 77,86 jena. Potom se stabilizirao na 77,96 jena, što znači da je na gubitku od 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolarov indeks spustio se ispod ključnog nivoa od 80 bodova, i također je na najnižem nivou u posljednja četiri mjeseca.

Val prodaja dolara izazvalo je najnovije upozorenje rejting agencije Moody's da bi SAD mogao izgubiti vrhunski rejting ako rasprave o proračunu za iduću godinu ne rezultiraju smanjenim udjelom duga u BDP-u.

Američku valutu dodatno pritišću očekivanja da će američka centralna banka Fed zbog niza slabijih američkih gospodarskih pokazatelja dodatno ublažiti monetarnu politiku.

U Evropi su ulagači danas bili optimistični glede sutrašnje odluke njemačkog ustavnog suda o ustavnosti stalnog kriznog fonda za pomoć članicama eurozone u nevoljama.

Neki su ipak na oprezu zbog mogućeg negativnog ishoda, koji bi ugrozio planove Evropske centralne banke da smanji troškove zaduživanja Španije i Italije.

Analitičari kažu da je ozračje spram eura uvelike poboljšano, no da je zajednička valuta ranjiva na razvoj situacije u Španiji, koja bi mogla zatražiti paket pomoći.

Glavobolje zadaje i Grčka, čiji su inozemni zajmodavci odbili dijelove vladinog paketa štednje.