Finansije
0

EBA: Bankama EU potrebno 114,7 milijardi eura novog kapitala

FENA
Evropska bankarska agencija (EBA) je procijenila da je bankama Evropske unije neophodno da pribave 114,7 milijardi eura (152,5 milijardi dolara) novog kapitala da bi mogle da prebrode buduće finansijske šokove, saopćeno je iz EBA.

Ovi rezultati stres testa banaka objavljeni su pred početak ključnog samita lidera Evropske unije u četvrtak uvečer u Briselu čiji je cilj rješavanje dužničke krize u zoni eura.

Procijenjeni manjak kapitala je gotovo osam posto veći od 106,4 milijarde eura, koliko je objavljeno u oktobru jer su povećane cifre za banke u Njemačkoj, Italiji, Austriji i Belgiji, navedeno je u izvještaju koji će EBA objaviti kasnije danas.

Njemačkim bankama je potrebno 13,1 milijardi eura, prema 5,2 milijarde, procijenjenih u oktobru, ukazala je EBA.

Manjak francuskih banaka je procijenjen na 7,3 milijarde eura, španskih na 26,2 i italijanskih na 15,4 milijarde eura, prenio je Reuters.

Banke imaju rok do 20. januara da dostave planove za dokapitalizaciju, a zahtjeve za povećanje kapitala treba da ispune do kraja juna iduće godine.

Manjak kapitala banke mogu da nadomjeste emitiranjem novih akcija, smanjenjem obima zajmova klijentima ili prodajom imovine, navodi Tanjug.

Nacionalne vlade će možda morati da spašavaju one banke koje ne budu mogle da pribave gotovinu.