{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dolar jača na račun evropskih problema

S
SRNA
24.4.2015. u 13:58
6
51
Dolar jača na račun evropskih problema
6
Dolar jača na račun evropskih problema
Foto: AFP
Ekonomski analitičari procjenjuju da američki dolar jača na račun evropskih političkih i privrednih kriza.
Eventualni odlazak Britanije iz EU značajno bi narušio stabilnost Unije i izazvao haos na finansijskim tržištima.

Ako do toga dođe, britanska funta i euro vjerovatno će značajno oslabiti, a američki dolar i švicarski franak dodatno ojačati.

Za dvije sedmice su britanski parlamentarni izbori, pa bi se već tada, u zavisnosti od rezultata, mogle vidjeti nove promjene na relaciji dolar - euro.

Sa približavanjem datuma izbora predizborne ankete će biti pouzdanije, a investitori na finansijskim tržištima mogli bi reagovati odmah.

Poznato je da premijer David Cameron, u slučaju pobjede njegovih konzervativaca, najavljuje za 2017. godinu referendum o ostanku Britanije u EU.

Valuta u koju se zadnjih godinu dana "slijeva" najviše kapitala jeste američki dolar, koji bi u slučaju pobjede konzervativaca mogao dodatno da ojača u odnosu na britansku funtu, ali i euro.

Ukoliko se EU ne uspije dogovoriti sa Grčkom o otplati dugova i novim mjerama štednje i reformama i ukoliko se poveća vjerovatnoća izlaska Grčke iz EU, euro će dodatno oslabiti, a dolar ojačati - nagalašavaju ekonomisti.

Monetarna politika koju provode centralne banke SAD, Britanije i eurozone, također pogoduje jačanju dolara i slabljenju eura i funte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: