Finansije
0

Direktor Hypo Alpe Adria Bank: Ne povlačimo se s tržišta BiH

FENA
"Hypo banka u BiH kao i druge Hypo banke na području bivše Jugoslavije su najvažniji i najatraktivniji dio cjelokupne Hypo mreže. Na ovo tržište Holding gleda kao na centar i najvredniji dio svog poslovanja.

Povlačenja s ovoga tržišta neće biti, naprotiv, Hypo Alpe Adria Bank gleda na jugoistočnu (JI) Europu kao na svoje ključno tržište, a tržište BiH je izuzetno važno za Hypo Alpe Adria Bank", kazao je u intervjuu za Fenu predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank International AG dr. Gottwald Kranebitter.

"Kako znate Hypo u BiH se sastoji od dvije banke, jednom sa sjedištem u F BiH, odnosno u Mostaru i drugom sa sjedištem u Republici Srpskoj, odnosno u Banjoj Luci. Ovdje smo, dakle, da ostanemo, da razvijemo naše poslovanje i budemo uspješni. Čvrsto vjerujemo u potencijal mreže u JI Europi i potencijal ovoga tržišta, ali i u buduće integracije zemalja u regiji JI Europe u Europsku uniju", kazao je u odgovoru na pitanje: Možete li komentirati medijske spekulacije koje govore o tome kako se Hypo Alpe Adria Bank povlači s tržišta BiH, direktor Kranebitter.

FENA: Kažite kakav je trenutno položaj Hypo Alpe Adria Bank na području BiH?

Kranebitter: Hypo Alpe Adria u BiH u dvije banke upošljava više od 1100 djelatnika i one imaju aktivu od oko 1.51 milijardi eura s kvalitetnim tržišnim udjelom. Naš cilj je jasan, došli smo ovdje da ostanemo, da razvijemo ovu regiju.

Naša pozicija na tržištu je jaka, treći smo na tržištu BiH, klijenti nam vjeruju, te upravo to povjerenje generira odgovornost prema tržištu na kojemu gradimo svoje poslovanje.

Povjerenje koje klijenti imaju u Hypo Alpe Adria Bank u BiH smo zaslužili i drago mi je da je javnost u nama prepoznala odgovornog i stabilnog partnera.

FENA: Planirate li udruživanje Banke s nekom drugom bankom u BiH?

Kranebitter: Mi smo ovdje da ostanemo. Uložili smo u ovu regiju preko jedanu milijardu eura u bankarski sektor, financirajući infrastrukutrne projekte, korporante, stanovništo i javni sektor.

Svakako ostajemo na ovome tržištu, jer je tržište BiH važno za Hypo Alpe Adria i istovremeno je Hypo Alpe Adria važna za BiH. Prilikom preuzimanja banke od strane Republike Austrije plan je bio da Austija bude privremeni vlasnik grupacije, te sada radimo pripreme za novog solidnog stabilnog i kvalitetnog vlasnika koji će nastaviti poslovanje u ovoj regiji.

Nema sumnje kako će naši zajednički napori unaprijediti održivost mreže u JI Europi i stvoriti vrijednost za trenutne i nove vlasnike kada dođe vrijeme reprivatizacije.

FENA: Kakva je trenutno poslovna politika Hypo Alpe Adria Bank na području BiH kada je riječ o smanjenju kamatnih stopa, davanju kredita i prikupljanju depozita?

Kranebitter: Hypo Alpe Adria prati potrebe svojih klijenata, orijentirana je na financiranje infrastrukturnih projekata i projekata javnog sektora, a naš je fokus i na segmentu stanovništva, te korporativnom bankarstvu koji svakako trebaju financijske usluge.

Hypo Alpe Adria u BiH je jak i pouzdan financijski partner i istovremeno je za grupaciju vrlo bitan član i s pažnjom motrimo njen razvoj. Sve banke na tržištu se nalaze, da tako kažem u istoj klimi, pratimo zahtjeve tržišta, kao i kretanje kamatnih stopa. Situacija sa eurozonom i eurom kao valutom je specifična, no ja na Europu, EU i euro kao valutu gledam s optimizmom i vjerujem kako će biti napravljeni kvalitetni koraci kako bi se iz krize izašlo. Nadam se kako će zemlje JI Europe vrlo brzo biti dio europskih integracija.

FENA: Objasnite koliko je i kako financijska kriza utjecala na poslovanje Banke?

Kranebitter: Dok je mnogima kriza prijetnja, nama i našem poslovanju u Hypo Alpe Adria ona predstavlja izazov. Na razini grupe kao i na razini BiH bili smo u prilici uraditi veliki broj dobrih stvari kako bismo naše poslovanje učinili boljim. Započeli smo ranije opsežan proces restrukturiranja naših poslovnih procesa, reducirajući troškove, povećavajući efikasnost sustava kao cjeline te ubrzavajući naše poslovne procese.

Pa ipak, mi smo povezani s realnim sektorom, kompanijama koje se suočavaju s problemima u likvidnosti, nedostatkom sredstava, problemima u otplati kreditnih sredstava kao i problemima s naplatom. Nakon najjače kiše dolazi sunce, snažno vjerujemo u euro, euro zonu i u Europu i nadam se kako će se vrlo brzo Europa proširiti i na zemlje JI Europe i samim time biti jača.