Finansije
1

Deutsche Bank najavila ukidanje 35.000 radnih mjesta

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Deutsche Bank je najavila kako planira ukinuti 35.000 radnih mjesta, dio kroz direktne otkaze uposlenicima, a dio prodajom svog dosadašnjeg poslovanja.

Ovim mjerama John Cryan, novi izvršni direktor, želi da najveći njemački zajmodavac postane poslovniji i profitabilniji. Tako će Deutsche Bank uštede praviti ukidanjem 9.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom, zatim 6.000 onih koji su radili na ugovor, te više od 20.000 radnika koji su se bavili poslovima prodaje. To će dovesti do zatvaranja lokalnog poslovanja u deset zemalja.

Odluka je došla nakon što je objavljeno da banka ima neto gubitak od šest milijardi eura. Neto profit pogođen je sa 5,8 milijardi eura u negotovinskoj razmjeni uz smanjenu vrijednost koju su zabilježile investicijska banka i mala banka Postbank, koju planiraju prodati.

"Susreli smo se sa teškim odlukama vezanim za restrikciju. Da bismo smanjili troškove i imali transparentnu administraciju morali smo smanjiti kompleksnost Deutsche Bank", rekao je Cryan njemačkim medijima.

Bivši zamjenik izvršnog direktora Anshu Jain podnio je ostavku u junu ove godine, dok drugi zamjenik Juergen Fitschen odlazi u maju naredne godine.

Banka je do sada izdvojila milijarde za plaćanje novčanih kazni i pravnih sporova. Prema planu koji je iznio Cryan Deutsche Bank će zatvoriti svoje poslovanje u Argentini, Čileu, Meksiku, Peruu, Urugvaju, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Malti i Novom Zelandu.