Nakon gubitka dvije milijarde dolara
1

Debakl banke JP Morgan adut za pristalice intervencionizma

FENA
Najveća američka banka JP Morgan Chase našla se na udaru snažne kritike, nakon što je objavila da je izgubila dvije milijarde dolara trgujući finansijskim sredstvima iz portfolija koji je služio za zaštitu od rizika koje banka preuzima sa sopstvenim novcem.

Američki mediji navode da velike banke u toj zemlji, ni tri godine nakon velike krize, uslijed koje je skoro došlo do kraha finansijskog sektora, i dalje ne uviđaju opasnost koju nosi njihovo špekulativno ponašanje na tržištu.

"To nam samo pokazuje da one ne mogu da se izbore sa rizikom koji to nosi. Ako ne može jedna banka kao što je JP Morgan, onda niko ne može", izjavio je jedan od bivših rukovodilaca Međunarodnog monetarnog fonda Simon Johnson.

Kongresmen Barney Frank iz Massachusettsa, koji je jedan od glavnih zagovornika striktnije kontrole ponašanja banaka, smatra da tržište koje banke stvaraju svojim finansijskim sredstvima iz postojećih portfolija i dalje ostaje dosta skriveno.

"Kada jedna navodno odgovorna i dobro organizovana banka (JP Morgan) napravi ovako velike greške sa svojim finansijskim sredstvima, onda pada u vodu tvrdnja banaka - ostavite nas na miru, niste nam potrebni da regulišete naše tržište", kazao je Frank.

Smatra se da će debakl koji je doživjela banka JP Morgan oslabiti poziciju onih koji smatraju da država ne treba da se miješa u poslovanje na Wall Streetu, a jedan od njih bi mogao da bude i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney koji je pobornik takve politike.

"Romney ne želi da sve to bude regulisano, da postoji kontrola JP Morgana i sličnih banaka", rekli su demokratski senatori Carl Levin i Jeff Merkley.

Romney kaže da želi da vodi zemlju i upravlja vlašću, ali ne želi da vlast kontroliše bilo šta na Wall Streetu.

Romney smatra da sve treba prepustiti magiji slobodnog tržišta, zaključuju senatori.

Vrijednost akcija JP Morgana je pala za čak sedam posto, nakon što je banka saopćila vijest o ogromnom gubitku, ali su zbog toga značajno pale i akcije drugih američkih banaka, uključujući CityGroup i Bank of Amerika.

Kriza nije mimoišla ni evropske banke, pa je tako bankarski indeks eurozone STOCKS Europe pao za 1,7 posto, a mnoge banke su zabilježile pad akcija od gotovo dva posto, uključujući i Barclays, Deutsche banku, Santander, BNP Paribas i Credit Agricole.