Borba s inflacijom
2

Centralna banka Turske danas bi mogla podići kamatne stope

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekuje se da će turska centralna banka danas naglo podići referentnu kamatnu stopu u cilju obuzdavanja inflacije.

Inflacija je u oktobru dostigla 24-godišnji maksimum od 85,5 posto, prije nego što se više nego prepolovila i konačno pala na ispod 40 posto prošlog mjeseca.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekonstruisao svoj ekonomski tim nakon reizbora prošlog mjeseca, dovodeći Mehmeta Şimşeka za ministra trezora i finansija i Erkana, bivšeg bankara s Wall Streeta, za guvernera centralne banke.

U svojim komentarima prošle sedmice, Erdogan je izrazio podršku ovom dvojcu i rekao da će Şimşek poduzeti brze korake u koordinaciji sa centralnom bankom.

Kritičar visokih troškova zaduživanja, Erdogan je u protekle dvije godine podržao "novi ekonomski model" koji daje prednost ultraniskim kamatnim stopama. Model je imao za cilj postizanje stabilnosti cijena smanjenjem troškova zaduživanja, jačanjem izvoza i pretvaranjem hroničnih deficita tekućeg računa u suficit.

Lira je do sada ove godine oslabila oko 20 posto u odnosu na američki dolar.

Erdogan je prošle sedmice rekao da je odobrio političke korake koje će Şimşek, kojeg finansijska tržišta visoko cijene, poduzeti s centralnom bankom, sugerišući da je dao zeleno svjetlo za povećanje kamatnih stopa.

Također je rekao da se njegovi stavovi o kamatnim stopama nisu promijenili te da je cilj da se inflacija, kao i stope, smanje na jednocifrene brojke.