Podrška države
39

Centralna banka kao sidro makrostabilnosti države obilježava 20 godina rada

FENA
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavlja sidro makrostabilnosti države izjavio je guverner te banke Senad Softić na početku međunarodne konferencije u Sarajevu u povodu 20 godina rada ove institucije, pod nazivom ''20 godina stabilnosti''.

Najavio je da će Centralna banka BiH nastaviti s aktivnostima koje održavaju stabilnost, a koje su prepoznate i van granica države.

"Uspjeli smo se pozicionirati na bitan položaj u svijetu", poručio je Softić te naglasio da Centralna banka ima sve veću ulogu u ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH.

Istakao je da Centralna banka sarađuje s različitim grupama i institucijama na lokalnom i međunarodnom nivou, i rade na provedbi novih politika i edukaciji uposlenika.

"Sve to doprinosi razvoju BiH i prepoznavanju Centralne banke kao nezavisne institucije od javnog značaja", rekao je Softić.

Izrazio je nadu da će podrška ovoj instituciji biti nastavljena, sa svih strana, među kojima je podrška Ureda visokog predstavika u BiH, institucija poput Svjetske banke, GIZ-a, USAID-a i drugih.

Najavio je da će u budućnosti Centralna banka nastaviti raditi na harmonizaciji s EU standardima, unapređenju i modernizaciji aktivnosti.

"Ponosan sam što je Centralna banka nezavisna i predstavlja sidro makrostabilnosti ove zemlje", naglasio je Softić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je ovo posebna konferencija koja obilježava 20 godina vrlo uspješnog rada Centralne banke što je važno za čitavu državu.

Rekao je da je ovo jedna od najsnažnijih institucija koja uživa domaću i međunarodnu reputaciju.

"U vrlo složenom političkom ambijentu Centralna banka je institucija koja sve ove godine čuva stabilnost svoga djelovanja. Mir i stabilnost su najvažnije riječi za BiH i za zapadni Balkan, i to je preduvjet za ukupan ekonomski, društveni i politički razvoj" naglasio je Zvizdić.

Naveo je da članstvo u EU ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH na kojem će Vijeće ministara BiH i drugi nivoi vlasti nastaviti raditi aktivno. Istakao je da je u tom procesu stabilnost Centralne banke jedan od ključnih faktora, a koja je blagovremenim dostavljanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije pokazala predanost na putu ka EU.

"Potpuno je neupitna podrška Vijeća ministara BiH Centralnoj banci", poručio je Zvizdić.

Konferenciji prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz EU i međunarodnih finansijskih institucija.