|

Centralna banka BiH demantira navode o puštanju novca u promet bez pokrića

Centralna banka BiH demantira navode o puštanju novca u promet bez pokrića
1
Klix.ba
10.2.2017. u 16:29
23
komentara
1

dijeljenja
Centralna banka BiH demantira navode o puštanju novca u promet bez pokrića Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna banka Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, stavlja u opticaj i povlači iz opticaja domaću valutu, koju čine novčanice i kovanice KM kao zakonsko sredstvo plaćanja, pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora definisanog Zakonom o CBBiH, pojašnjavaju u saopćenju iz ove institucije.
"Centralna banka Bosne i Hercegovine je u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine obavezna osigurati redovno snabdijevanje novčanicama i kovanicama konvertibilne marke kroz njihovo stavljanje u opticaj i povlačenje iz opticaja, na zahtjev komercijalnih banaka, što uključuje zamjenu novčanica i kovanica koje su postale nepodobne za opticaj. Ovakve novčanice se putem komercijalnih banaka povlače iz opticaja i zamjenjuju novim novčanicama i kovanicama, a realizacija zahtjeva komercijalnih banaka za preuzimanje gotovog novca KM iz trezora Centralne banke Bosne i Hercegovine odvija se u skladu sa Zakonom i propisima Centralne banke Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju.

Novčanice KM, kao i svake druge novčanice imaju svoj vijek trajanja, jer se upotrebom u opticaju habaju i oštećuju. Na godišnjem nivou se iz opticaja povuče i uništi oko 20% komada novčanica KM koje su nepodobne za opticaj, odnosno takve novčanice se zamjenjuju novim novčanicama. Osim toga, u obzir treba uzeti i kontinuirano povećavanje gotovog novca KM u opticaju usljed potražnje za KM od strane komercijalnih banaka, koje iznosi oko 10% na godišnjem nivou. Kada su u pitanju kovanice, za njih je karakteristično kontinuirano povećavanje potražnje, naročito malih apoena kovanica.

"Aktuelni ugovori o proizvodnji i isporuci novčanica i kovanica konvertibilne marke sklopljeni su u 2016. godini i to isključivo u cilju redovnog snabdijevanja novčanicama i kovanicama KM u skladu s procijenjenim potrebama gotovinskog opticaja za duži period. Proizvodnju dodatnih količina novčanica i kovanica ovog tipa Centralna banka Bosne i Hercegovine provodi od svog osnivanja pa do danas, i takve proizvodnje preduslov su za redovno snabdijevanje gotovim novcem KM. Informacije o upravljanju gotovim novcem, detaljnim podacima o količinama u opticaju, dostupne su javnosti kroz redovne mjesečne i godišnje izvještaje Centralne banke Bosne i Hercegovine koji su objavljeni na internetskoj stranici CBBiH", dodaju iz CBBiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će, po završenom procesu proizvodnje, donijeti odluku o sukcesivnom puštanju novčanica i kovanica KM u opticaj i objaviti u Službenom glasniku BiH i službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta.

"Dakle, štampanje novčanica i kovanica KM po navedenim ugovorima se ne može dovesti u bilo kakvu vezu s navodima iz pojedinih medija, po kojima se izrada novih količina novčanica i kovanica KM vrši u cilju njihovog izdavanja bez pokrića, a što bi predstavljalo kršenje Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i pravila valutnog odbora", kažu na kraju iz CBBiH.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...