Federalni zastupnik
21

Čavalić traži od Vlade FBiH da počne s fiskalnim reformama i dostavi nacrte zakona

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić kaže da je sada pravo vrijeme za fiskalne reforme u FBiH te je uputio inicijativu kojom traži od Vlade FBiH da u naredna tri mjeseca pripremi nacrte Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.

On je na početku kazao da trenutni izgovori Vlade FBiH, koje je koristio i prošli saziv, pokazuju da Vlada zapravo odustaje od fiskalnih reformi u ovoj godini.

Podsjetio je da je Vlada FBiH u maju 2023. godine povukla set fiskalnih zakona iz parlamentarne procedure i do današnjeg dana nije dostavila niti jednu stranicu o tome šta planira uraditi.

Kriza je šansa

Čavalić je u nastavku obrazložio zbog čega smatra da je sada pravo vrijeme za fiskalne reforme.

"Očekujemo viši rast u odnosu na prošlu godinu shodno prognozama MMF-a (2,5 posto). Ovaj rast je u rasponu standardnog rasta naše ekonomije i garantuje rast javnih prihoda. Pritom inflacija pada na tri posto što smanjuje teret na rashodovnoj strani budžeta", naveo je.

Ukoliko se desi značajnija recesija, prateći stanje u Njemačkoj, Čavalić dodaje da onda imamo situaciju koja zahtijeva rast potrošnje i vraćanje optimizma.

"Recesija podrazumijeva i povećanje inicijativa za sivu ekonomiju, tako da je to idealna prilika da kroz fiskalne reforme osiguramo fiskalnu disciplinu i inkluzivnost sistema. Eventualna kriza je šansa", ističe.

Podsjeća da je MMF prije par dana izrazio spremnost za podršku entitetima, ali prije svega kroz implementaciju strukturnih reformi.

"U ovom trenutku nema konkretnije reforme ovog tipa od fiskalne. To je odgovor na pitanje gdje osigurati do milijardu KM u kratkom roku (mada i za to nemamo jasne procjene jer analiza nema). Tu su svakako i "milijarde" koje očekujemo shodno EU putu. Ako već dolazi EU novac, onda nema jasnijeg cilja od smanjenja poreznog klina u FBiH", kaže Čavalić.

Tri inicijative

Dodaje i da ostaju očekivanja radnika i poduzetnika da će se omogućiti rast plata.

"O tome se uveliko priča u okviru biznis krugova. To je izuzetan pritisak koji prijeti daljem kolapsu naše privrede, prije svega kroz odlazak radne snage", kaže Čavalić.

Čavalić je danas uputio inicijative da se Uredba Vlade FBiH o isplati pomoći od poslodavaca produži do usvajanja fiskalnih zakona. Zatim traži da Parlament do sljedeće sedmice dobije izjašnjenje Vlade FBiH o spremnosti za fiskalne reforme.

Također traži Vlada FBiH u roku od tri mjeseca pripremi nacrte Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.

"Preko Odbora za Ekonomsku i finansijsku politiku kojim predsjedavamo ćemo izvršiti dodatni pritisak u narednom periodu. Od ove priče se ne smije odustati i to bi prije svega trebali razumjeti nosioci federalne vlasti - ako se ne urade fiskalne reforme, onda će Vlada FBiH samo ostati upamćena po zaduživanju zarad tekuće potrošnje, problemima u energetskom sektoru i totalnoj pasivnosti po pitanju novih zakona", zaključio je Čavalić.