{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžeti za 2011. moraju biti isplanirani realno i na vrijeme

F
19.5.2010. u 13:58
0
0
Budžeti za 2011. moraju biti isplanirani realno i na vrijeme
0
Budžeti za 2011. moraju biti isplanirani realno i na vrijeme
Kemal Kozarić
U Sarajevu je, pod predsjedavanjem guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemala Kozarića, održana prva sjednica Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost BiH, u čijem sastavu su državni i entitetski ministri finansija, direktori entitetskih agencija za bankarstvo, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH.
Zaključeno je da finansijski sektor u Bosni i Hercegovini i dalje pokazuje znakove stabilnosti, iako su u prvom kvartalu ove godine prisutni rast nekvalitetnih kredita te problemi s profitabilnošću kod određenog broja banaka, što može pojačati rizike u bankarskom sektoru.

Preliminarni testovi na stres pokazali su da banke zadovoljavaju propisani nivo kapitalizacije, ali bi u slučaju daljeg pogoršanja ekonomske situacije neke banke trebale dodatni kapital.

U pogledu fiskalne politike, istaknuto je da je izuzetno važno da budžeti za 2011. godinu budu isplanirani realno i na vrijeme da bi fiskalna pozicija vlasti bila zadržana na planiranom nivou i budžetski korisnici mogli imati normalno servisiranje.

Jedan od zaključaka Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost BiH jeste da reforme u pravcu smanjenja javne potrošnje moraju biti nastavljene, te da je potrebno, što je prije moguće, potpisati Pismo namjere s Međunarodnim monetarnom fondom i nastaviti stand-by aranžman da bi bio zadržan kredibilitet ovog aranžmana i BiH.

Prvoj sjednici Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost BiH, koji je formiran odlukom Fiskalnog vijeća BiH, prisustvovao je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc, saopćila je Služba za odnose s javnošću CBBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: