Finansije
0

Bitcoin nikada neće postati svjetska valuta

Klix.ba
Virtualnu valutu Bitcoin ništa ne podržava, te će na kraju pući kao balon, navodi finansijska savjetnica Margaret Bogenrief, suosnivačica kompanije ACM Partners.

"Ukoliko pogledate šta se desilo u aprilu ove godine, kada je Bitcoin pao sa 260 dolara na samo 50, pa skočio na 100, shvatit ćete da će doći do preopterećenja sistema i balon će pući. Bitcoin možda neće nestati, ali će prestati dobijati na vrijednosti", kaže Bogenrief.

Ona smatra da se vlada SAD-a ne treba brinuti da će Bitcoin zamijeniti dolar kao bilo koju vrstu glavne valute. Ekonomski je to potpuno nemoguće.

"Bitcoin je definitivno virtualna valuta i definitivno je zanimljiv koncept. Problem sa Bitcoinom je što za razliko od dolara, zlata pa čak i zemlje, nema ništa što bi ga zapravo podržalo izuzev povjerenja u transakcijama među korisnicima", rekla je Bogenrief za Russia Today..

Zbog toga ona smatra da Bitcoin nikada neće postati svjetska valuta, zvanično ili nezvanično. Njegov nedavni rast ne znači da tradicionalne valute umiru.

"Tradicionalne valute ne gube svoju poziciju. Mislim da se stvari izjednačavaju na globalnom tržištu. Ukoliko pogledate opću ekonomiju i valute, njih podrćava vlada, zlato, srebro i druge infrastrukture. Problem sa Bitcoinom je što ga ništa ne podržava", smatra Bogenrief.

Kada je odbrana američkog bjegunca Edwarda Snowdena saopćila da prima donacije u Bitcoinima, newyorški regulatori bankarstva izdale su nalog kompanijama uključenim u tržište Bitcoinima i izrazile zabrinutost da to može biti iskorišteno za nezakonite aktivnosti i ne slaže se sa državnim zakonima.

Jedan od vodećih problema Bitcoina je što se ne zna ko upravlja njim.

“Cijenim anonimnost kada se radi o pojedincima koji ga koriste, ali problem je što ne znamo ko upravlja njim. Niko zapravo ne zna ko je pokrenuo Bitcoin. Za mene je to fundamentalno pitanje koje Bitcoin čini problematičnom valutom. Razumijem potragu za istragom u slučaju terorizma narko kartela i drugih prijetnji koje ga koriste kao nepraćenu valutu. Ipak, kada pogledamo upotrebu Bitcoina, prijetnja koju on predstavlja za SAD i zapadne demokratije je zapravo veoma ograničena u odnosu na nekoliko drugih terorističkih prijetnji s kojima su se nosili u posljednjih 10 do 15 godina", dodala je Bogenrief.