Finansije
0

Bihać: Krivotvorene kreditne kartice, UniCredit Banka odmah reagovala

Klix.ba
U Bihaću su drugi put ove godine krivotvorene kartice UniCredit Banke. Iz banke su istakli da su odmah reagovali i blokirali krivotvorene kartice čime je onemogućena njihova daljnja zloupotreba.

"UniCredit Bank koristi savremene softvere za monitoring kartičnih transakcija, čime u kratkom roku otkriva slučajeve korištenja krivotvorenih kartica, te preventivnim djelovanjem blokira kartice za koje se smatra da bi mogle postati predmetom zlouporabe. S toga smo i ovaj put preventivno blokirali kartice koje nisu bile predmet zloupotrebe", navodi se u saopćenju banke.

U toku je kontaktiranje klijenata kojima će nove kartice biti izdate u najkraćem mogućem roku, bez dodatne naknade.

"Naglašavamo da UniCredit Bank u ovakvim slučajevima na sebe preuzima sav eventualni trošak zloupotrebe kartica i da za naše klijente neće biti nikakvog materijalnog troška. Banka je trenutno u komunikaciji sa nadležnim tijelima, kao i drugim bankama izdavateljima kartica u BH, kako bismo pomogli u prevenciji ove vrste kriminala.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju svim korisnicima kartica da je krivotovorenje kartica dio organiziranog kriminala, koje ne djeluje regionalno. Od jeseni je primijećeno pojačano djelovanje na teritoriji Bosni i Hercegovine te su jednako su izloženi bankomati svih banaka kao i sve vrste kartica koje se na njima koriste, te korisnicima kartica savjetujemo da prilikom utipkavanja PIN-a drugom rukom zaklone tipkovnicu i time onemoguće eventualno snimanje. Svaku sumnju zloupotrebe ili sumnjivog djelovanja na bankomatom prijave u najbližoj poslovnici banke, ili na info broj UniCredit Banke 033 222 999. Ovim putem se zahvaljujemo svojim klijentima na saradnji, strpljenju i razumjevanju", navodi se u saopćenju UniCredit Banke.