Nakon bankrota banaka
73

Biden uvjerava: Bankarski sistem SAD-a je siguran

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Joe Biden obratio se u ponedjeljak javnosti kako bi uvjerio Amerikance da je bankarski sistem siguran nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank. U svom govoru je istakao trenutne mjere koje je njegova administracija poduzela.

Biden je pojasnio da poreski obveznici neće imati gubitke.

"Depoziti kupaca će biti zaštićeni. Kupci će od danas imati pristup svom novcu. To uključuje mala preduzeća širom zemlje koja tamo bankiraju i moraju da izvrše platni spisak, plate svoje račune i ostanu otvoreni za poslovanje", rekao je.

Poručio je da umjesto toga, novac će doći do naknada koje banke uplaćuju u fond za osiguranje depozita.

"Menadžment ovih banaka će biti smijenjen. Ako banku preuzme FDIC, ljudi koji vode banku ne bi trebali više tamo raditi. Investitori u bankama neće biti zaštićeni. Svjesno su riskirali i kada se rizik ne isplati, investitori gube novac. Tako funkcionira kapitalizam", rekao je Biden.

Naglasio je važnost pozivanja odgovornih na preuzimanje svojih obaveza te da u njegovoj administraciji niko nije iznad zakona.

Citirajući zahtjeve postavljene za vrijeme Obamine administracije, uključujući Dodd-Frank zakon, Bajden je rekao da postoje pravila koja sprečavaju ponavljanje 2008. Ali je dodao da je Trumpova administracija povukla neke od ovih propisa.

"Zamolit ću Kongres i bankarske regulatore da ojačaju pravila za banke, kako bi bila manja mogućnost da se ova vrsta bankrota ponovi i kako bi se zaštitila američka radna mjesta i mala preduzeća“, rekao je on.

Uvjeravajući da je bankarski sistem siguran, on je također rekao da se administracija neće zaustaviti na ovome.