SAD
0

Banke u prvom kvartalu zaradile 18 milijardi dolara

FENA
Američke banke u prvom su kvartalu ove godine ostvarile profit od 18 milijardi dolara (14,6 milijardi eura), u odnosu na gubitak od 1,3 milijarde dolara u prethodnom kvartalu, objavila je u četvrtak u Washingtonu Federalna agencija za osiguranje uloga (FDIC).

U SAD-u, gdje je recesija nastupila u decembru 2007., ovi rezultati su najbolji u posljednje dvije godine, javile su agencije.

Više od polovine od 8.000 banaka koje su osigurale uloge klijenata u FDIC-u navele su u svojim izvještajima za prva tri mjeseca da im je profit porastao.

S gubitkom je u navedenom periodu poslovalo 18,7 posto finansijskih institucija, u odnosu na 22,3 posto koliko je bilo u minusu u prvom tromjesečju prošle godine.

Pored visoke dobiti, zabilježeno je i povećanje broja banaka na godišnjem nivou. Dok se prošle godine njih 702 borilo za preživljavanje, ove godine je u utakmici 775.

One, prema najnovijim bilansima, raspolažu ulozima klijenata ukupne vrijednosti 431 milijardu dolara. Posljednji put je više uloga u bankama bilo 1993. godine.

FDIC je od početka godine do polovine maja uzeo pod svoju kontrolu 72 kreditne institucije, od kojih je 41 zatvorio.

Tokom cijele prošle godine licencu je izgubilo 140 lokalnih banaka, jer njihov gubitak, nastao kao posljedica neotplaćenih hipoteka, nikako nije mogao da bude nadoknađen.