Finansije
0

Banke širom svijeta planiraju uručivanje 100.000 otkaza

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Banke širom svijeta ukidaju radna mjesta, budući da su se stroži propisi i niski prihodi od trgovanja u drugom kvartalu odrazili, prije svega, na sektor investicionog bankarstva.

Bank of America je u ponedjeljak saopćila da će otpustiti 30.000 radnika i smanjiti godišnje troškove za pet milijardi dolara, prenosi Reuters.

Ove godine je u američkim i evropskim bankama najavljeno uručivanje oko 100.000 otkaza, a neki od tih radnika biće otpušteni u okviru trogodišnjih ili četvorogodišnjih programa.

Mnoge banke, uključujući Royal Bank of Scotland, bankarske grupacije Lloyds i CityGroup, kao i Bank of America već su ukinule hiljade radnih mjesta nakon finasijske krize.

Ovogodišnje prognoze broja otkaza vjerovatno će biti ograničene, budući da nisu sve banke zvanično objavile planove za otpuštanje, a rezultati ne uključuju ni manje investicione banke, kao ni brokerske kuće.

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_DONJI */ ado.slave('adoceanringierrspmmmqpquht', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' }); if(typeof adoceanringierrspmmmqpquht=='function'){adoceanringierrspmmmqpquht();}