|

Banka UBS kažnjena sa 29,7 miliona funti zbog grešaka

Banka UBS kažnjena sa 29,7 miliona funti zbog grešaka
0
S
SRNA
26.11.2012. u 10:05
3
komentara
0

dijeljenja
Banka UBS kažnjena sa 29,7 miliona funti zbog grešaka
Britanska Administracija za finansijsku službu (FSA) kaznila je danas švicarsku banku "UBS" sa 29,7 miliona funti zbog grešaka koje su dovele da njihov trgovac Kweku Adoboli zabilježi gubitak od 1,4 milijarde funti.
Adoboli je 22. novembra osuđen na sedam godina zatvora po dvije tačke za prevaru, pošto je u poslovima izgubio 1,4 milijardi funti.

Britansko regulatorno tijelo kaznilo je banku zbog "grešaka u sistemu i kontroli" koje su omogućile Adoboli da trguje u Londonu izvan ovlaštenih ograničenja.

FSA, koja je sprovela istragu uz pomoć svojih švicarskih kolega iz agencije "Finma", saopštila je da je su otkrivene "ozbiljne slabosti" u "UBS".

"Banka UBS nije organizovala i kontrolisala poslovanje na odgovoran i efikasan način sa adekvatnim sistemima za upravljanje rizikom, niti je vodila svoje poslovanje u londonskoj poslovnici sa nepohodnom vještinom, brigom i marljivošću", ističe se u saopštenju FSA.

Zvaničnik FSA Tracey Mcdermott istakla je da su greške u kontroli omogućile rast gubitaka u "UBS".

Adoboli je uhapšen 15. septembra 2011. godine, dok je radio za "UBS" u Londonu, odakle je obavljao globalne bankarske poslove trgovanja akcijama i robom.

Britanski sud zaključio je u presudi da je on svojim neodgovornim ponašanjem doveo švicarsku banku na korak do uništenja te da je izgubio novac u "nezaštićenom, neopreznom i bezobzirnom" trgovanju.

Adoboli je odbacio sve optužbe, a sud ga je oslobodio krivice po četiri tačke za falsifikovanje knjigovodstvenih podataka.

Adoboli se zaposlio u ovoj banci 2003. godine, a njen trgovac je postao 2006. godine. Tokom suđenja iznesen je podatak da je u jednom trenutku UBS bila na ivici gubitka od 7,5 milijardi funti.

Adoboli, porijeklom iz Gane i sin diplomate, rekao je pred porotom da su njegovi šefovi znali za njegove postupke i ohrabrivali ga da rizikuje.

On je rekao da je izgubio kontrolu nad poslovima koje je vodio tokom prošlogodišnjih turbulencija na finansijskim tržištima.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...