Finansije
0

Bakar na dvomjesečnom maksimumu zbog Grčke

FENA
Cijena bakra je na Berzi metala u Londonu danas dostigla najviši nivo u proteklih osam nedjelja, pošto je usvajanje mjera štednje u grčkom parlamentu stišalo zabrinutost da bi bankrot te zemlje mogao da destabilizira bankarski sektor u svijetu.

Bakar za terminsku isporuku kroz tri mjeseca je danas poskupio za 43 dolara ili 0,5 posto na 9.363 dolara za metričku tonu, nakon što je u jednom trenutku dostignuta cijena od 9.380 dolara, najviša još od 3. maja, prenijela je agencija Bloomberg.

Poslanici u grčkom parlamentu su sinoć usvojili paket mjera štednje, čiji je cilj da se do 2015. državna potrošnja smanji za 28,4 milijarde eura, dok će večeras na dnevnom redu biti glasanje o detaljima primjene tih mjera.

Rast cijene bakra, metala koji je na dobrom putu da poskupi prvi put u posljednja četiri mjeseca, posljedica je takođe i slabljenja dolara, što je podstaklo tražnju za sirovinama kao alternativnom investicijom.

Indeks dolara, koji izražava vrijednost američke valute prema šest drugih valuta, pao je danas za čak 0,6 posto, što je već treći dan da taj indeks slabi.