biznis
0

Plan štednje u Grčkoj podigao cijenu nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta je u elektronskom poslovanju na berzi u New Yorku jutros dodatno poskupjela nakon sinoćnjeg rasta cijene izazvanog izglasavanjem oštrih mjera štednje u grčkom parlamentu, što je tu zemlju spasilo od bankrota.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u augustu je na Newyorškoj robnoj berzi porasla za 54 centa na 95,31 dolar za barel, poslije skoka sinoć od 1,88 dolara, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 22 centa na 112,62 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

"Jučerašnja vijest o tome da je u Grčkoj usvojen opći plan štednje je veoma pozitivna, budući da je intenzivirala uvjerenje da će večeras na drugom glasanju o detaljima mjera ishod takođe biti dobar", izjavila je analitičarka banke ANZ sa sjedištem u Singapuru Serene Lim.

Poslanici u grčkom parlamentu će večeras glasati o detaljima paketa mjera štednje, čiji je cilj da se do 2015. državna potrošnja smanji za 28,4 milijarde eura.

Usvajanje mjera štednje je neophodno da bi Grčka dobila petu tranšu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, odobrene prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi eura, dok bi nova tranša iznosila 12 milijardi eura.

Jučerašnja vijest je obradovala investitore i izazvala jačanje eura u odnosu na dolar, nakon čega je poskupjela i nafta jer se njena cijena izražava u američkoj valuti.

Analitičarka Lim je dodala da su na poskupljenje "tečnog zlata" takođe utjecali pokazatelji o rastu tražnje energenata u SAD.

Statistička služba američkog Ministarstva energetike je sinoć saopćila da su zalihe nafte prošle sedmice pale za 4,4 miliona barela, više nego što su očekivali analitičari.