Kritikovao odluke
56

Amidžić razočaran nakon sjednice UIO: Ubijeđen sam da je BiH ekonomski neodrživa zemlja

V. K.
Srđan Amidžić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Srđan Amidžić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić obratio se javnosti nakon sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje te je izrazio nezadovoljstvo rezultatima sastanka.

Amidžić je rekao kako je na sjednici bilo ukupno 16 tačaka te se posebno osvrnuo na onu koja se odnosi na raspodjelu novca od putarina.

"Upoznati ste da je jedna od tački trebala biti raspodjela putarina i da se taj novac stavlja u službu ljudi u oba entiteta. Sa žaljenjem, ta tačka nije naišla na podršku i ono što vam mogu reći, moja lična impresija, nakon četiri mjeseca rada ovdje, ja polako sam ubijeđen da je BiH ekonomski neodrživa zemlja", rekao je Amidžić.

Nakon toga iznio je niz kritika na aktuelni način zaduživanja države.

"Ne postavljam pitanje političke, kulturološke, religijske održivosti BiH. Pričam o svom resoru. Samo u BiH imate situaciju gdje ja trebam biti sretan što sam potpisao ugovor sa EBRD-om i gdje smo se zadužili 110 miliona eura. Samo u BiH trebam biti sretan što smo počeli pregovore sa Svjetskom bankom o finansiranju puta Foča - Šćepan Polje, a istovremeno imate situaciju da na računima UIO stoji blizu 250 miliona KM", poručio je Amidžić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ponovio je i svoju raniju izjavu kako su građani prevareni.

"Rekao sam jednom da smo prevarili građane. Svi mi smo platili akcize na naftne derivate. Jesu li te pare na računu? Jesu. Je li se očekuje da se novac stavi u funkciju? Mi ga ne stavljamo u funkciju. Imate paralelno stopu inflacije koja jede taj novac i od njega možemo izgraditi sve manje autoputeva i cesta", poručio je ministar.

Naglasio je i kako to nije problem samo sa sredstvima od putarina.

"Mjesto gdje počinje Bosna je mjesto gdje prestaje logika. Volio bih da je ovo samo problem sa sredstvima putarina. Imamo 250 miliona kada je u pitanju UIO, 250 miliona kada je u pitanju Elektroprijenos, 120 miliona KM kapitalnih projekata. Sve to stoji na računima", jasan je ministar.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Osim ove odluke, Amidžić je govorio i o drugim tačkama sastanka.

"Krivo mi je jer se nismo dogovorili oko stvari koje imaju utjecaj na manji broj ljudi, ali bitnih za radnike UIO. Zbog neslaganje jednog člana uprave, koji nije želio prihvatiti tehničke izmjene pravilnika o sistematizaciji, moram reći da će 30 radnika UIO ostati bez posla. Ovo nisu sastanci koji u meni bude optimizam. Dvije tačke su dobile podršku. Imamo značajan broj fizičkih pravnih lica koj ise tuže sa UIO vezano za depozitne račune i bili su u upravu. Uprava iz brojnih razloga nije bila u stanju da isplati tim građanima. Usvojili smo odluku gdje ćemo odvojiti 1.800.000 KM kako bismo ispunili sve obaveze prema njima. Počeli smo rješavati one probleme vezane za rudnike i termoelektrane. Oni su po meni nepravedno bili prinuđeni plaćati akcizu na putarinu. Dobili su rješenje da moraju platiti 30 miliona KM olakšica. Mislim da rješenje nije ispravno i usvojili smo odluku da se rješenje kao takvo stavi van snage", rekao je Amidžić.

Na kraju, Amidžić je govorio i o Budžetu Bosne i Hercegovine.

"S obzirom da nemamo saglasnost Fiskalnog vijeća, promišljanje je da budžet treba oslikavati instrukciju o privremenom finansiranju. Držali smo se okvira iz 2023. godine. To je tema koju ćemo posebno razraditi i naravno da ne bježim od toga. Ja se bavim isključivo ekonomijom", zaključio je ministar Srđan Amidžić.