biznis
21

Federalna vlada spustila cijenu dionice Bosnalijeka na 14,73 KM

Klix.ba
Foto: Bosnalijek
Foto: Bosnalijek
Federalna vlada danas je izmijenila Odluku o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu "Bosnalijek" d.d. Sarajevo.

Na ovaj način je određeno da će postupak prodaje provesti Agencija za privatizaciju u FBiH, u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje državnog kapitala na berzi, a da početna prodajna cijena ne može biti niža od 14,73 konvertibilne marke.

Kao razlog za imjenu Odluke navdeno je da je Aukcija zakazana za 28.7.2016. godine, sa cijenom 15,50 KM po dionici, bila neuspješna jer nije bilo kupovnih naloga. Stoga je određena nova početna prodajna cijena jedne dionice od 14,73 KM.

Također, današnjom Odlukom Vlade FBiH, regionalne cesta R-462 Ormanica - Gradačac - Slatina (granica Federacije) i Orašje - Odžak razvrstane su magistralne ceste sa oznakama M-1.9 i M-14.2

Ovakva odluka sukladna je Uredbi o mjerilima i kriterijima za kategoriziranje javnih cesta, po kojoj se u magistralne kategoriziraju ceste koje međusobno povezuju sjedišta entiteta i kantona, povezuju sjedišta kantona s većim regionalnim sjedištima susjednih država (gradovi veći od 100.000 stanovnika) i ostvaruju kontinuitet kategorizirane magistralne ceste kroz gradove.

Cesta Ormanica ¬ Gradačac - Slatina (granica Federacije) koja veže magistralne ceste M-14 i M1.8 u magistralnu cestu M-209, a ujedno je ovaj pravac strateški i prometno bitan za razvoj kantona i Federacije BiH. Prosječni dnevni promet na ovoj cesti je veći od 7.000 vozila/dan, što dovoljno govori o njenom značaju za razvoj gospodarstva ovoga dijela Federacije BiH.

Cesta od Orašja do Odžaka, podijeljena na dionice Orašje - Grebnice (18 kilometara) i Prud - Odžak (16 kilometara), također je bitna za razvoj kantona i FBiH jer povezuje sjedište Posavskog kantona sa općinom Odžak, prolazi kroz Republiku Srpsku i grad Bosanski Šamac. Na teritoriju općine Orašje spaja se na magistralnu cestu Tuzla ¬ Županja (Republika Hrvatska), dok je u samom centru Odžaka spojena na magistralnu cestu M-14.1.