Danas svečano otvorena
0

FOTO / "Farma milk" u Konjević Polju proizvodi 250 litara mlijeka na dan

FENA
U naselju Konjević Polje, kod Bratunca, danas je svečano otvorena farma muznih krava "Farma milk" vlasnika Muhameda Mehmedovića, povratnika u ovo mjesto.

Farmu su zvanično otvorili holandski ambasador Sweder Van Voorst tot Voorst, zatim Aleksandro Prieto iz UNDP -a, Branislav Mičić direktor Regionalne savjetodavne služba za poljoprivredu Bratunac, Refik Begić, savjetnik potpredsjednika Federacije BiH i Mirsada Čengić, BBI Sarajevo.

Mehmedović se po povratku 2000. godine počeo baviti poljoprivredom i intenzivnim uzgojem stoke, da bi do ovoga trenutka zahvaljujući grupi poduzetnika na čijem je čelu on bio, kroz zadrugu Agromilk, na ovom prostoru bila razvijena jaka mreža otkupa mlijeka u kojoj oko 220 porodica sebi osigurava prihod.

Od 2008. godine, kada je osnovana Zadruga, vrši se organizirani otkup mlijeka na osamnaest otkupnih stanica u Bratuncu, Milićima i Srebrenici, sa kapacitetom od oko 2,5-3 miliona litara mlijeka. „Farma milk“ postoji od 2005. godine, a trenutno ima 15 muznih krava i 10 steonih junica.

"Krenuo sam u proizvodnju sa dva grla i predavao mlijeko u mljekaru Bjanka Zvornik i to 20 litara na dan. Sa ozbiljnom proizvodnjom mlijeka krenuo sam 2005. godine kada sam prošao u projektu UNDP-a za razvoj podsektora mljekarstva za ovu regiju. U startu projekta dobio sam 10 visokokvalitetnih muznih grla kao jedan od 10 demo farmera na području Bratunca i Srebrenice. U tom periodu prošao sam brojne edukativne obuke kao i studijska putovanja unutar i van Bosne i Hercegovine", ispričao je Muhamed Mehmedović, vlasnik „Farme milk“, te dodao da sad ova farma posjeduje mašinski prsten sa kojim se uspijeva proizvesti i dovoljno stočne hrane.

"Kao vrhunac mog dosadašnjeg rada je ovaj savremeni objekt koji je ponos moje porodice. Moj krajnji cilj je da ovaj objekt bude pun i to sa 42 grla u proizvodnji", istkao je Mehmedović.

Nova farma osigurat će i dva nova radna mjesta, te angažman velikog broja kooperanata u lancu proizvodnje. Visina investicije kreće se oko 250.000 KM, a podršku izgradnji farme dali su UNDP koji je donirao deset muznih krava, Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice Vlade Federacije sa građevinskim materijalom u vrijednosti od 15.000 KM, Općina Bratunac koja je investitoru sufinansirala plaćanje taksi, Bosnia Bank International sa povoljnom kreditnom linijom i mnogi drugi, prenosi BMG Bosanska medijska grupa.