Stiže naredne godine
10

Facebook otkrio detalje o vlastitoj digitalnoj valuti

Preveo: D. B.
Kompanija Facebook je otkrila planove za pokretanje vlastite digitalne valute nazvane Libra, koja će se pojaviti naredne godine.

Ljudi će moći plaćati digitalnom valutom putem aplikacija, kao i aplikacije za dopisivanje WhatsApp. Kompanije poput Ubera i Vise će vjerovatno prihvatiti ovu valutu u budućnosti.

Međutim, postoji zabrinutost zbog toga kako će novac korisnika i podaci biti zaštićeni, kao i zbog potencijalne volatilnosti valute.

Iz Facebooka poručuju da će Libra biti neovisna valuta i podržana stvarnom imovinom, a plaćanje će biti jednostavno i lako kao i pisanje poruka.

Kompanija je saopćila da će Libru biti mogućše kupiti puitem Facebookovih platformi, a potom je čuvati u digitalnom novčaniku pod nazivom Calibra.

Kad korisnik poželi slati libru drugim korisnicima, moći će to učiniti brzo kao da šalje poruku. Sve transakcije će koštati jako malo ili će biti potpuno besplatne, a očekuje se da će Facebook uzimati malu proviziju na plaćanje. Facebook je veoma ambiciozan te za cilj ima stvaranje nove globalne valute.