Sporazum davno potpisan
60

Fabrika za proizvodnju peleta u Sarajevu je odavno najavljena: Provjerili smo u kojoj je fazi projekat

A. L.
Foto: A. L. /Klix.ba
Foto: A. L. /Klix.ba
Od potpisivanja sporazuma o sufinansiranju izgradnje prvog proizvodnog pogona za pelet na području Kantona Sarajevo prošlo je godinu i tri mjeseca, pa smo provjerili do koje faze je došao ovaj projekat.

Sporazum su u augustu prošle godine potpisali Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede i Javno preduzeće Sarajevo šume. Za realizaciju projekta su predviđena su tada inicijalna sredstva u iznosu od 8.457.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće "Sarajevo – šume“ preostalih 2.100.000.

Od tada se promijenio ministar privrede u KS pa je Adnana Delića koji je otišao na federalni nivo zamijenio Zlatko Mijatović.

Iz Ministarstva su za Klix.ba kazali kako je od dolaska Mijatovića urađena pravna analiza implementacije projekta peletara.

"Od projekta se ne odustaje, ali je zbog promjena do kojih je došlo na tržištu potrebno uraditi dopunu ekonomske analize njegove opravdanosti, u skladu sa idejnim rješenjem, a koja će fokus staviti na konkurentnost i isplativost cjelokupnog projekta na tržištu", kazali su nam iz Ministarstva.

Kažu da su ih iz KJP "Sarajevo-šume" informisali da su završeni direktni pregovori, tj. da je locirana građevinska cjelina koja bi odgovarala idejnom rješenju za projekat.

"Trenutno se vrši procjena tržišne vrijednosti ove građevinske cjeline i ispitivanja urbanističkih i prostorno planskih mogućnosti za izgradnju peletare na tom području", kazali su nam.

Po završetku analiza koju provode, dodali su, slijedit će mišljenje struke u kotekstu navedenog projekta.