Petogodišnji ugovor
15

Evropski potrošači mogu odahnuti: Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o tranzitu gasa

A. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ruske i ukrajinske državne kompanije Gazprom i Naftogaz potpisale su ključni sporazum o nastavku tranzita ruskog prirodnog gasa u zemlje Evrope koristeći ukrajinsku gasovodnu mrežu.

Ovaj petogodišnji sporazum vratio je ravnotežu interesa između dvije strane, potvrdio je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller ističući kako je ruski energetski gigant "učinio sve što je moguće i još jednom pokazao da je odgovoran dobavljač i pouzdan partner".

Dvije strane potpisale su danas dokumente nakon petodnevnih pregovora u Beču, s obzirom da je raniji sporazum trebao isteći 31. decembra.

Prošle sedmice Rusija i Ukrajina postigle su načelni dogovor o produženju ugovora o gasu uz posredništvo Evropske unije. Prethodno su mjesecima pregovarale o ovoj temi.

"Od danasti dokumenti dobijaju pravnu snagu i osiguravaju tranzit ruskog gasa preko Ukrajine nakon 31. decembra 2019. godine", dodao je Miller.

Ukrajina očekuje da će u toku petogodišnjeg perioda prihodovati najmanje sedam milijardi dolara. Ugovor garantuje Gazpromu da prve godine može isporučiti 65 milijardi kubika gasa preko Ukrajine i po 40 milijardi kubika naredne četiri godine.

Evropa je ovisna o ruskom gasu koji čini 35 posto evropske potrošnje, ali danas je manje ovisna o tranzitu preko Ukrajine.

Problemi tranzita ruskog gasa počeli su raspadom Sovjetskog Saveza jer se Rusija služi gasom kao "oružjem" protiv Kijeva.