|

Evropski parlamentarci podržali rasparčavanje Googlea

Evropski parlamentarci podržali rasparčavanje Googlea
0
S
SRNA
27.11.2014. u 15:01
12
komentara
0

dijeljenja
Evropski parlamentarci podržali rasparčavanje Googlea
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju kojom podržavaju podjelu Googlea na više kompanija zbog dominantne uloge ove firme na internetu.
Poslanici nemaju ovlaštenja da nametnu rasparčavanje kompanije, ali ovo glasanje šalje jasnu poruku evropskim regulatornim agencijama da treba da budu stroge prema američkom gigantu.

Američki političari i trgovinska tijela izrazili su zaprepaštenost povodom ovog glasanja, prenio je BBC.

Pravo da donese konačnu odluku ima komesar EU za konkurentnost Margrethe Vestager. Ona je na svojoj funkciji naslijedila stari slučaj koji su protiv Googlea pokrenuli njegovi suparnici 2010. godine.

Google drži oko 90 posto tržišta pretraživanja interneta u Evropi. Njegovi suparnici žele da Evropska komisija ispita način na koji Google reklamira svoje servise, kopira sadržaje sa drugih web stranica, prodaje prostor za reklame i onemogućava prenošenje reklamne kampanje na druge pretraživače interneta.

Prethodni komesar EU za konkurentnost nije uspio da dovede ovaj slučaj do zaključenja. On je sugerisao da je jedina opcija izricanje kazne, koja bi mogla da dostigne iznos do pet milijardi dolara.

Evropska komisija nikada do sada nije naredila da neka kompanija bude podijeljena na više firmi, a mnogi smatraju da se to neće desiti ni sada.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...