biznis
12

Evropski parlament izglasao ukidanje roaminga do 2017. godine

Klix.ba
Evropski parlament izglasao je potpuno ukidanje roaminga koje će na snagu stupiti 15. juna 2017. godine. Prijelazno razdoblje počinje 30. aprila 2016. godine. U prijelaznom razdoblju cijena poziva će stajati maksimalno 0.05 eura po pozivu, 0.02 eura po poslanom SMS-u te 0.05 eura po megabajtu podataka.

Ovu odluku EP je donio u sklopu paketa "Jedinstveno evropsko tržište za elektronske komunikacije".

Nova telekomunikacijska regulativa garantovat će otvoren i nediskriminacijski pristup internetu zasnovan na prinicpima mrežne neutralnosti.

"Ukidanje roaminga je nešto na što su svi dugo čekali. Zahvaljujući sporazumu, Evropa će biti jedina regija u svijetu koja će legalno garantovati otvoren pristup internetu i mrežnu neutralnost. Principi mrežne neutralnosti bit će direktno provedeni u svih 28 zemalja članica. To također osigurava da nećemo imati dvije brzine interneta (spora i brza)", rekla je Pilar del Castillo, španska članica Evropskog parlamenta.

Ipak, nisu svi članovi EP-a oduševljeni ovom odlukom. Julia Reda iz Evropske piratske stranke kazala je da zakon o mrežnoj neutralnosti i ukidanju roaminga nisu ispunili svoja obećanja.

"Plan o ukidanju dodatno plaćanje roaminga u EU usvojen je bez pregleda cijena i potrošnje. Iako to bude završeno do 15. juna 2017. godine, doplata za roaming bit će obustavljena samo na osnovi fer korištenja usluga, što i dalje ometa probijanje barijera Evrope", rekla je Reda.