biznis
0

Evropske dionice na najnižem nivou u posljednja četiri mjeseca

FENA
Evropske dionice spustile su se u ponedjeljak na najniži nivo u četiri mjeseca nakon što su politička blokada u Grčkoj i znakovi usporavanja gospodarskog rasta u Kini pogodili rizičniju imovinu.

Indeks Londonske berze FTSE pao je 2,2 posto na 5.452 boda, a na istom je postotnom gubitku bio i indeks Frankfurtske berze DAX, kliznuvši na 6.438 bodova. Pariski CAC bio je u minusu 2,4 posto i iznosio 3.054 boda, prenose agencije.

"Puno je teže pronaći dobre kompanije u Evropi u koje bismo ulagati, nego u SAD-u ili Velikoj Britaniji", kazao je Will Kenney iz firme JO Hambro Investment Management.

Pat-pozicija u postupku formiranja nove grčke vlade povećala je šanse da Grčka neće biti u stanju ispuniti uvjete Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u sklopu paketa pomoći a time i za mogućnost njezina izlaska iz eurozone.

Investitori su prodavali i španske dionice zbog zabrinutosti u vezi sa španskim bankama. Španski berzovni indeks IBEX tako je oslabio oko tri posto dok je indeks atenske berze bio u minusu 4,2 posto, spustivši se na najnižu razinu od kraja 1992.

Vrijednost dionica španske banke BBVA pale su 4,3 posto, a banke Santander 4,6 posto. Nedavno nacionalizirana banka Bankia izgubila je na vrijednosti 10 posto. Cijene dionica grčke banke Bank of Greece pale su 4,7 posto.

Subotnja kineska odluka o spuštanju razine obveznih rezervi za banke doživljena je kao poticaj rastu, što je potpirilo strah od pogoršanja globalnih gospodarskih izgleda.

To je utjecalo na cijene dionica naftnih kompanija. Tako su dionice Totala i BP-a pojeftinile 2,3 odnosno 2,5 posto, a Royal Dutch Shella dva posto. Rudarska kompanija Rio Tinto oslabila je pak tri posto, budući da bojazni za gospodarski rast negativno utječu i na rudarski sektor.

Ekonomsku krizu eurozone potvrdili su i podaci objavljeni u ponedjeljak da je proizvodnja u fabrikama eurozone neočekivano pala u martu.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto, na 8.973 boda.