Decenija otkaza
22

Evropske banke samo u ovoj godini otpustile 60.000 radnika

A. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Haotično loša profitabilnost u protekloj deceniji uzrokovala je brojne otkaze, a samo u prošloj godini bez posla je ostalo 60.000 radnika u evropskim bankama.

Kako piše Financial Times, potencijalna konsolidacija industrije mogla bi izazvati još više problema za radnike, posebno nakon još jedne burne godine nakon koje šefovi evropskih banaka ostaju bez opcija.

Zaokupljeni višegodišnjim produženjem negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke, Brexitom, usporavanjem ekonomskog rasta i sve većim zahtjevima regulatora, zajmodavci širom Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španije i Švicarske zajedno su najavili gašenje više od 60.000 radnih mjesta u ovoj godini.

Za deset najvećih evropskih banaka to je smanjenje broja radnika od 2008. godine za petinu na 1,1 milion. Nasuprot tome, u prvih deset banaka u SAD-u taj pad iznosi oko 7 posto.

Mnogi od ovih otkaza posljedica su posrnuća investicionih banaka u regionu koje trpe zbog općeg pada prihoda i kontinuiranih gubitaka tržišnih udjela zbog američke konkurencije.

Rejting agencija Moody's ove sedmice promijenila je prognozu budućih izgleda globalnog bankarstva sa stabilnih u negativne i upozorila kako će jaz u profitabilnosti između banaka eurozone i njihovih rivala u svijetu dodatno rasti, uprkos velikom smanjenju broja radnika.

Talas konsolidacije, za koji se mnogi vodeći zajmodavci u regionu pripremaju, moguć je zbog omekšavanja evropskih političara, protivnika stvaranju potpune bankarske unije. To bi moglo prokrčiti put prekogračnim spajanjima i dovesti do optimizacije kadrova eliminisanjem radnih mjesta koja se preklapaju, uz dodatnu digitalizaciju poslovanja.