{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska dužnička kriza mogla bi pogoditi i Aziju

F
9.6.2010. u 13:21
0
0
Evropska dužnička kriza mogla bi pogoditi i Aziju
0
Evropska dužnička kriza mogla bi pogoditi i Aziju
Foto: AFP
Dužnička kriza eurozone bi mogla da poremeti globalnu trgovinu i nanese štetu tražnji azijskih izvoznih proizvoda, kao i da uzrokuje veliki priliv sredstava u taj region, ukoliko vlade ne reaguju brzo i na odgovarajući način, izjavio je u srijedu zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Naoyuki Shinohara.
Iako su finansijske veze Azije s privredama eurozone ograničene, prognoza jakog rasta azijskih privreda bi mogla da privuče dodatni kapital u taj region i tako izazove stvaranje investicionih "mjehura" koji će prije ili kasnije pući, upozorio je Shinohara, prenio je Reuters.

"Ključno je da vlade imaju u vidu širu sliku i da budu spremni da brzo reaguju kako se situacija bude razvijala. S obzirom na sve veću ekonomsku snagu Azije, izbor politike koja se bude provodila u tom regionu će imati značajan uticaj na globalnu privredu", izjavio je visoki zvaničnik MMF-a.

Shinohara je, s druge strane, dodao da ekonomska situacija u Mađarskoj, evropskoj zemlji koja je posljednja zapala u finansijske poteškoće, nije tako ozbiljna kako se izvještavalo u nekim medijima.

On je istakao da "u ovom trenutku nema puno razloga za zabrinutost".

Kad je riječ o Kini, Shinohara je izjavio da ekonomski razvoj te države napreduje na održiv način, uprkos određenim inflatornim pritiscima, i pozvao zvanični Peking da dopusti veću fleksibilnost svoje valute.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: