|

Evropska banka podržava Mikrokreditnu organizaciju MI-BOSPO

Evropska banka podržava Mikrokreditnu organizaciju MI-BOSPO
0
S
Sarajevo-x.com
18.12.2007. u 10:56
0
komentara
0

dijeljenja
Evropska banka podržava Mikrokreditnu organizaciju MI-BOSPO
Gulio Moreno, šef ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini i Nejira Nalić, direktorica Mikrokreditne organizacije MI-BOSPO, potpisali su, u ponedjeljak 17. decembra 2007. godine, kreditni ugovor vrijedan 3 miliona eura.
MI-BOSPO, najuspješnija mikrokreditna organizacija za žene u Bosni i Hercegovini, kreditna sredstva EBRD-a usmjeriće u finansiranje poslovnih potreba ekonomski aktivnih žena.

Ovaj kreditni aranžman EBRD-a će biti dopunjen sa 300.000 EUR-a sredstava koja će se iskoristiti za obezbjeđenje stručne podrške MI-BOSPO-u koja, kao mikrokreditna fondacija u osnivanju, ima namjeru osnovati mikrokreditno društvo. Kako bi kroz taj proces prošla što lakše, te kako bi mikrokreditno društvo bilo što bolje u svom nastojanju, da pridobije što bolju tržišnu poziciju, potrebno je dodatno jačanje kapaciteta i strukture organizacije.

"Ova 2007. godina je bila godina izazova ali i godina uspjeha za mikrokreditni sektor u BiH. Prvo, zaista je važno da je nova legislativa mikrofinasijski sektor pozicionirala pod superviziju bankarskih agencija u FBiH i RS-u, a kao drugo sektor je postao izuzetno atraktivan i internacionalnim komercijalnim investitorima. U narednim godinama Banka će nastaviti investirati u mikrofinansijski sektor, uključujući i MI-BOSPO'', kazao je Gulio Moreno, šef ureda EBRD-a u BiH.

Nejira Nalić, direktorica MI-BOSPO istakla je da je MI-BOSPO vizija da postane finansijska institucija koja je primarni izbor finasiranja za ekonomski aktivne žene, naročito one sa niskim primanjima.

"MI-BOSPO prepoznaje trud, vještine i potencijal žena koje kontinuirano teže da poboljšaju svoj i životni standard svojih porodica. Kredit EBRD-a će pomoći MI-BOSPO-u da pruži finansijsku podršku za još više žena. EBRD je ovim kreditom priznao MI-BOSPO, ali još i više žene poduzetnice, klijentice MI-BOSPO-a, kao one koje kontinuirano žele bolje uslove i usluge mikrokredita“, naglasila je Nalić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.