Zbog koronavirusa
13

Evropska autoindustrija zapošljava više od 13 miliona ljudi i počinje se gasiti

DP
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tri velika evropska proizvođača automobila zatvaraju svoja postrojenja širom kontinenta, a širenje pandemije koronavirusa prijeti dodatno ugroziti industriju koja treću godinu uzastopno bilježi pad prodaje.

Fiat Chrysler, PSA Group i Renault objavili su zatvaranje ukupno 35 proizvodnih postrojenja širom Evrope uslijed restriktivnih mjera, koje su donijele lokalne i nacionalne vlasti ovih država, a koje se odnose na putovanja i javni život.

Tokom protekle godine, ove tri kompanije zajedno ostvarile su prodaju od oko 12 miliona vozila.

Automobilski sektor predstavlja samo srce europske proizvodne industrije, koja osigurava, direktno ili indirektno, radna mjesta za oko 14 miliona ljudi, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila.

Italijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler izdao je saopćenje da će do 27. marta obustaviti proizvodnju u većini svojih evropskih postrojenja, od kojih je šest u Italiji i po jedno u Srbiji i Poljskoj, i to kao odgovor na "prekid tržišne potražnje" za njihovim proizvodima.

PSA Group, u čijem sastavu posluju Peugeot i Citroen, i koja je u procesu spajanja s grupacijom Fiat Chrysler, učinila je istu stvar objavivši da će do kraja marta zatvoriti 15 fabrika u sedam zemalja uključujući Francusku, Španiju, Njemačku i Veliku Britaniju.

Francuska kompanija svoju odluku da obustavi proizvodnju obrazložila je širenjem slučajeva koronavirusa u blizini proizvodnih postrojenja, prekidima u lancu opskrbe, kao i iznenadnim padom potražnje za automobilima.

Iz kompanije Renault su se na ove najave nadovezali saopćenjem da će obustaviti proizvodnju u svih 12 postrojenja u Francuskoj, "u cilju zaštite zaposlenih uslijed ugroženosti Covid-19 pandemijom, a suglasno mjerama koje je naložila Vlada Francuske".

Odluke ovih kompanija odmah su utjecale na stanje na berzama, te su dionice Fiat Chryslera na berzi u Milanu pale za 19 posto, dionice PSA Group na berzi u Parizu doživjele su pad od 15 posto, dok su dionice kompanije Renault izgubile 12 posto svoje dotadašnje vrijednosti.

Maserati i Ferrari također pogođeni

Proizvodnja luksuznih marki automobila nije pošteđena opće krize koja zahvata autoindustriju. Kompanija Maserati, u vlasništvu Fiat Chryslera, direktno je pogođena odlukom vlasnika o zatvaranju svojih postrojenja, dok je i kompanija Ferrari, uslijed poteškoća u nabavi dijelova za nastavak proizvodnje, najavila privremeno zatvaranje dva svoja postrojenja u Italiji.

Zatvaranje automobilskih postrojenja širom Evrope ilustrira utjecaj koji koronavirus ima na autoindustriju na globalnoj razini, pri čemu je pandemija već rezultirala brojnim zatvaranjem fabrika auta u Kini i vrtoglavim padom prodaje vozila na ovom tržištu, navodi CNN.

Što se Evrope tiče, Italija ostaje zemlja koja je najviše pogođena pandemijom. Vlada u Rimu naložila je zatvaranja i obustave dramatičnih razmjera u situaciji gdje se virus i dalje širi zemljom u kojoj ima preko 24.000 zaraženih.

Ekonomisti smatraju da mjere koje se poduzimaju kako bi se zaustavilo širenje pandemije, ionako već krhku ekonomiju Italije, lako mogu gurnuti u još dublju recesiju, što će dovesti do pojačanog pritiska na važne sektore turizma i ugostiteljstva.

Kako i Njemačka i Francuska uvode slične mjere u borbi protiv pandemije, šira recesija u europskim razmjerima djeluje neizbježno.

Opća kriza

Zatvaranje tvornica, prekinuti lanci opskrbe i pad povjerenja kupaca kao posljedice koronavirusa okolnosti su koje autoindustriju vode u dublju recesiju tokom ove godine.

Prodaja vozila na najvećim svjetskim tržištima pala je za 4 posto tokom 2019. godine i iznosila je 90,3 miliona prodanih vozila, što je pad u odnosu na 95,2 miliona iz 2017. godine, pokazuje istraživanje LMC Automotive.

Pad prodaje vozila otežava industriji ionako težak zadatak generiranja sredstava nužnih kako bi se izašlo ususret izazovima tehnološkog unaprjeđenja motora s unutrašnjim sagorijevanjem, koje predstavlja nužnost u borbi s krizom zbog klimatskih promjena.

Prodaja vozila u Kini, kao najvećem tržištu na svijetu, pala je tokom februara za 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Volkswagen za sada i dalje posluje

U odgovoru na vijest da je Volkswagen na rubu zatvaranja svojeg gigantskog postrojenja u Wolfsburgu uslijed nestašice dijelova, iz kompanije su poručili da je nastavak proizvodnje "za sada osiguran".

"Budno pratimo situaciju, posebno odluke vlasti kao i lance opskrbe duž evropskih granica", rečeno je u priopćenju.

Iz Fiat Chryslera saopćili su da "rade na stvaranju zaliha dijelova kako bi bili spremni isporučiti prethodno planirane količine vozila kada se potražnja na tržištu ponovo uspostavi". Kompanija ima značajne proizvodne kapacitete u Americi, kao i druga postrojenja u Latinskoj Americi i Kini.