|

Uspješna poljoprivreda u milionskom gradu

Uspješna poljoprivreda u milionskom gradu
49
Klix.ba
19.11.2014. u 10:15
139
komentara
49

dijeljenja
Uspješna poljoprivreda u milionskom gradu
Bečko gradsko šumarsko i poljoprivredno preduzeće objavilo je poziv za iznajmljivanje obradivih parcela građanima na svom imanju za organsku proizvodnju Bio-Zentrum Lobau u 22. gradskom okrugu.
Građanima se na proljeće iznajmljuju parcele od 40 ili 80 kvadratnih metara za uzgoj povrća za cijenu od 60 odnosno 120 eura, a krajem oktobra brigu o parcelama opet preuzima gradsko preduzeće i priprema zemlju za narednu sezonu.

Ovo je bio povod da istražimo da li je ovo više od trenda organske proizvodnje i kako zapravo funkcioniše poljoprivreda u gradu sa 1,8 miliona stanovnika. Dobili smo podatak da Grad Beč posjeduje jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Austriji (Forstamt und Landwirtschaftsbetrieb der Stadt Wien) koje održava 2.000 hektara obradive površine, 1.000 hektara predviđenih za organsku proizvodnju i 50 hektara vinograda.

Beč je zapravo jedini glavni grad na svijetu koji na svojoj površini proizvodi vino.
U osnovne zadatke gradskog poljoprivrednog preduzeća se ubraja proizvodnja žitarica i povrća za gradske bolnice, dječije domove i vrtiće i proizvodnja za nezavisno snabdijevanje stanovništva hranom u kriznim vremenima. Tako godišnje proizvedu 3.500 tona pšenice, 500 tona krompira i 3.000 tona ostalog povrća.

Ostali zadaci ovog preduzeća su upravljanje obradivim površinama s ciljem održanja i poboljšanja plodnosti zemljišta primjenom ekoloških metoda i održavanje zemljišta za potrebe širenja grada ili pravljenja izletišta, saopćio je Compress Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (139)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...