Svijet
141

Ove godine izbori za gradsko vijeće Beča

Klix.ba
Beč (Foto: EPA)
Beč (Foto: EPA)
Ove godine se održavaju izbori za gradsko vijeće Beča. Poslije saveznih izbora, izbori za gradsku upravu grada Beča su najvažniji.

Beč broji oko 1.8 miliona stanovnika, što je skoro jedna četvrtina ukupnog stanovništva Austrije. Sa bruto primanjima po glavi stanovnika od 45,600 eura je savezna država sa najvećim BDP-om. Godišnji budžet grada je oko 12.5 milijardi eura. Beč je također i centar svih državnih institucija, pa je tako i najvažniji politički centar zemlje.

Statutarno je Beč osim grada i jedna od saveznih pokrajina unutar Republike Austrije. Tako da gradonačelnik i gradski vijećnici imaju duplu funkciju. Gradonačelnik je ujedno i premijer pokrajine dok su gradski vijećnici uporedo i zastupnici u pokrajinskom parlamentu. Naravno, plaćeni su samo za jednu funkciju iako obavljaju dvije.

Beč se može pohvaliti izvanrednim zdravstvenim sistemom, komunalnom i socijalnom politikom, što ga svrstava već dugi niz godina u red gradova sa najboljim životnim kvalitetom. Svoj uspon je počeo dvadesetih godina prošlog vijeka kad su sagrađeni prvi opštinski stanovi, bolnice i igrališta za radničku djecu. Zbog tih socijalnih projekata i oblika koji je Beč poprimio, prozvan je "Crveni Beč“.

Nešto manje od sto godina, osim za vrijeme nacističkog režima, gradom upravlja Socijaldemokratska Partija Austrije (SPÖ). Na prošlim izborima za gradsko vijeće, koji su održani 2010. godine, Socijaldemokratska Partija (SPÖ) je pobjedila, osvojivši 44,34 posto glasova. Od tada su u koaliciji sa Strankom Zelenih (Die Grünen).

Treba naglasiti da je grad Beč u zadnje četiri godine po ocjenama renomiranih agencija za ocjenjivanje kvaliteta života, ponio epitet grada sa najboljim kvalitetom života na svijetu.