Institut BioSens
3

Srbija kao regionalni centar istraživanja i inovacija: "Antares" ujedinio poljoprivredu i IT sektor

Piše: M. N.
Početkom prošle godine u Srbiji je počela realizacija projekta Antares Instituta BioSens, koji finansiraju Evropska komisija i Vlada Srbije sa 28 miliona eura. Zahvaljujući ovom projektu Srbija će dobiti evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede te postati centralna tačka istraživanja i inovacija cijelog regiona.

BioSens je kroz projekt Antares ujedinio dva najperspektivnija sektora Srbije - IT i poljoprivredu.

"Antares se fokusira na razvoj održive poljoprivrede kao najznačajnijeg segmenta domaće industrije, transfer inovacija iz istraživanja u privredu i ubrzan ekonomski razvoj zemlje. Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima (MSP) za povezivanje domaćeg IT sektora i poljoprivrede, Antares će promovisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija cijelog regiona, a BioSens kao jedan od vodećih evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primijenjenim i tržišno-orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane", kazali su nam iz BioSens Instituta.

Sistemska podrška

Kroz ovaj projekt pružat će se sistemska podrška IT sektoru i poljoprivredi. "BioSens akcelerator" pružat će podršku domaćim malim i srednjim preduzećima (MSP), kao i istraživačima koji žele svoje rezultate pretočiti u preduzetničke inicijative. Akcelerator će usmjeravati finansijska sredstva EU ka MSP, omogućavat će pristup širokoj mreži potencijalnih korisnika i investitora, pružati mentorske i usluge treninga iz oblasti poslovanja i IT-ja i osiguravati razvojni prostor u novoj zgradi Instituta uz pristup savremenim naučnoistraživačkim laboratorijama i resursima.

"S druge strane, nedavno otvorena prva Digitalna farma u Srbiji i regionu ima za cilj da poljoprivrednike, MSP, velike kompanije i druge krajnje korisnike na neposredan način upozna o prednostima savremenih tehnologija i primijenjenim rezultatima naučnog rada Instituta BioSens. Istraživački pogon će svim zainteresovanim stranama, od naučnoistraživačkih organizacija do inovativnih preduzeća i preduzetnika, na nedobitnoj osnovi omogućiti pristup naučnoistraživačkoj opremi BioSensa. Konačno, inicijativa BioSense Regional povezat će naučnoistraživačke grupe i organizacije iz regiona, fokusirane na razvoj novih tehnologija za primjene u poljoprivredi, i tako iskoristiti sinergiju i komplementarnosti među njima, omogućiti prijenos znanja i specifične ekspertize te stvoriti kritičnu masu istraživača i infrastrukture neophodnu da se odgovori na izazove održivog razvoja regiona", rečeno nam je u ovom institutu.

Demo farma za eksperimente

Institut BioSens je izradio projekt koji je proglašen najboljim među 180 naučnih institucija u Evropi. Evropska komisija ulaže 14 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjenih razvoju ljudskog potencijala ovog instituta, a 14 miliona eura ulaže Vlada Srbije u zgradu i opremu.

"Institut BioSens intenzivno radi na jačanju ljudskih kapaciteta. Do kraja projekta očekuje sa zapošljavanje blizu 150 novih stručnjaka s ciljem da se najbolji mladi stručnjaci zadrže u zemlji i privuku najbolji istraživači iz inozemstva. Od početka projekta broj zaposlenih na institutu je skoro udvostručen i sada je blizu 75", kazali su nam iz BioSensa.

Projektom je planirano i osnivanje Demo farme za eksperimentalnu potvrdu naučnih rješenja BioSensa, ali i za upoznavanje poljoprivrednika, MSP, velikih kompanija i drugih krajnjih korisnika o prednostima savremenih tehnologija. Također, osnovat će detaljni istraživački pogon u okviru kojeg će svi istraživači imati pristup opremi BioSensa.

Veća konkurenost privrede Srbije

Program menadžer za mala i srednja preduzeća, konkurentnost i inovacije Delegacije Evropske unije Srbije Dejan M. Šuvakov kazao je kako je projekt Anatres značajan ne samo za Srbiju, već i Evropsku uniju, jer se u Novom Sadu stvara jedan od centara evropske naučne izuzetnosti.

"Ulaganje u istraživanje je ključ za pametan, održiv i sveobuhvatan razvoj, na kojem zajedno rade i javni i privatni sektor. Kako su u 21. vijeku znanje i ideje pokretači privredne konkurentnosti, očekujemo da i ovaj projekt znatno unaprijedi konkurentnost srbijanske privrede na globalnom nivou. Polovina osiguranih sredstava za Antares projekt dolazi iz najvećeg EU programa – Horizont 2020 koji omogućava sinergiju naučnih istraživanja i privrednih inovacija koje nužno vode do ekonomije znanja. Ovaj program nudi sjajne šanse za srpsku nauku i privredu i predstavlja pokretačku snagu za kreiranje privrednog rasta i novih radnih mjesta", rekao je Šuvakov.

Istakao je da Srbija ima velike potencijale za uspjeh u oblasti nauke i inovacija te da je izuzetno važno iskoristiti kombinaciju podrške EU, kako kroz Horizont 2020 tako i kroz projekte pretpristupne pomoći za unapređenje naučnih i inovativnih potencijala i rast domaćih preduzeća.

"Ključ za uspjeh je i strateška podrška države s ciljem razvijanja privrede i dostizanja ekonomije znanja, u skladu s evropskim i globalnim trendovima. BioSens Institut je sjajan primjer i nadamo se da će inspirisati mnoge druge na nove ideje i projekte", kazao je Šuvakov.

Projekt Antares će trajati do 2024. godine.