SAD i Kina vuku globalni rast od 3,8 posto u 2015. godini

F
FENA
3.1.2015. u 16:15
10
22
SAD i Kina vuku globalni rast od 3,8 posto u 2015. godini
10
SAD i Kina vuku globalni rast od 3,8 posto u 2015. godini
U 2015. godini, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, očekuje se oporavak i rast globalne ekonomije od 3,8 posto, u poređenju s prošlogodišnjih 3,3 posto, a svjetski analitičari procjenjuju da će globalni rast predvoditi Kina i SAD, dok će eurozona ponovo postati bolna tačka svjetske privrede s minimalnim rastom od 0,8 posto.
Kineska privreda će u ovoj godini usporiti rast s prošlogodišnjih 7,3 na 7,1 posto, jer će se okrenuti većoj unutrašnjoj potrošnji, nauštrb investicija, dok je Japan skliznuo u recesiju i prognoze u 2015. su da će opravak BDP-a biti najviše 0,8 posto, smatraju analitičari navodi AP.

Jedan od razloga za očekivani oporavak globalne privrede je niska cijena nafte, koja je prepolovljena od ljeta prošle godine, tako da analitičari očekuju da će se ona zadržati na tom nivou i u 2015. i podstaći rast u većini zemalja, jer će potrošači moći više novca da izdvoje za druge stvari, dok za kompanije to znači manje troškove poslovanja.

Niska cijena nafte mogla bi pomoći ekonomijama EU i Japana da održe minimalni rast BDP-a.

Prema procjeni analitičara Ekonomist magazina, Kina je i dalje najveći neto izvoznik direktnih stranih investicija u svijetu i njen juan bi mogao da se pridruži klubu izabranih zemalja koje pretenduju da budu vlasnici svjetske rezervne valute.

Usporavanje kineske privrede, prema ocjenama svjetskih analitičara, mogao bi da utiče na ostatak svijeta dvojako: prvo, izvoz u Kinu bi oslabio i to bi uticalo na zemlje kao što su Njemačka, jer bi opala tražnja za alatnim mašinama neophodnih za industrijsku ekspanziju Kine i za sirovinama poput onih iz Australije.

Usporavanje kineske privrede u 2015. ujedinit će proizvođače nafte da održe nisku cijenu "crnog" zlata u ovoj godini.

Drugo, prema očekivanjima analitičara, Kina će izvoziti deflaciju u ostatak svijeta, jer cijene robe iz Kine već padaju i taj trend će se nastaviti.

SAD i Evropa će biti preplavljene jeftinom kineskom robom i to u slučaju eurozone, može dovesti do deflacije.

Analitičari investicione banke JP Morgan Chase i IHS Global Insighta, smatraju da će SAD u 2015. imati najveći rast u protekloj deceniji od 3,1 posto.

Ubrzanje rasta američke privrede je ključni razlog zašto analitičari očekuju da globalna ekonomija raste brže, na oko tri posto, u odnosu na 2,5 posto u 2014. godini.

S tom prognozom saglasan je i MMF.

U ovoj godini očekuje se jačanje tržišta nekretnina u SAD i poslovnih investicija i na tome analitičari zasnivaju svoje prognoze za oporavak američke privrede.

Analitičari, međutim, upozoravaju da će Federalne rezerve, vjerovatno, podići baznu kamatnu stopu na dolar, koja je prvi put u proteklih šest godina blizu nule.

Japan, treća po veličini ekonomija svijeta, kako se očekuje, mogla bi da raste skromnih 0,8 posto, prema procjenama OECD-a i MMF-a i to predstavlja pad s 0,9 posto koliko se prognozira da će biti na kraju 2014. uz podsjećanje na značajnih 1,54 posto u 2013.

Japan je izgubio svoj zamajac rasta, još u aprilu 2014. nakon što je premijer Shinzo Abe uveo porez na potrošnju, a drugo povećanje tog poreza, koje je zakazano za oktobar 2015. godine, premijer Abe možda će odložiti, prenosi časopis BusinessWeek.

Kao i Kina, Indija je klasificirana kao "ekonomija u nastajanju" od strane OECD-a, a očekuje se da njena ekonomija raste robustnih 6,4 i 6,6 posto, prema procjenama MMF-a i OECD-a, u 2015. godini, što je značajni porast u odnosu na 5,6 posto u 2014. MMF procjenjuje da će narednih godina u Indiji rasti izvoz i investicije.

Njemački Deutsche Welle prenosi procjene evropskih analitičara da će eurozona ponovo postati bolna tačka svjetske privrede, jer se u 2015. predviđa minimalan privredni rast od svega 0,8 posto.

Bitka Evropske centralne banke (ECB) protiv deflacije nastavit će se i u 2015. godini, u okruženju gdje se očekuje minimalni rast privrede, niska cijena nafte na svjetskom tržištu i u atmosferu općeg nedostatka inflatornih pritisaka.

Prema prognozi Bundes banke, njemačka privreda će 2015. godine imati rast od samo jednog procenta.

Britanski Guardian smatra da će se svjetska ekonomija u 2015. naći na raskršću, jer će jedna staza voditi ka oporavku ukoliko cijena nafte na svjetskom tržištu ostane niska, što će podstaći potrošnju i investicije.

Druga staza može voditi nazad ka recesiji, jer se očekuje da bi finansijska kriza mogla izbiti na tržištima u razvoju, a u nevoljama se može naći i eurozona zbog Grčke koja može biti izvor nestabilnosti.

Prema procjenama analitičara Guardiana, ruska privreda će se naći pred dubokom recesijom u 2015. godini, čak i prije dramatičnog pada rublje, prenosi Tanjug.

Dubina tog pada zavisit će od toga šta se bude dešavalo s cijenom nafte i koliko će biti jake "makaze" ekonomskih sankcija Zapada prema Rusiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: