Privreda
0

MMF umanjio globalni prognozirani privredni rast

SRNA
Međunarodni monetarni fond (MMF) umanjio je prognozirani globalni privredni rast za ovu i sljedeću godinu.

MMF sada očekuje ekonomski rast od 3,5 posto ove godine, dok je ranije očekivao 3,8 posto. Ova institucija u 2016. godini prognozira privredni rast od 3,7 posto.

Revidirane prognoze objavljene su uprkos velikom padu cijene nafte, što je imalo pozitivan efekat u većini zemalja, prenio je BBC.

MMF u izvještaju navodi da će ovaj faktor biti poništen djelovanjem negativnih pojava, poput nedostatka investicija, što će imati višegodišnje posljedice u zemljama u razvoju.

Posebna pažnja usmjerena je na eurozonu. MMF očekuje nastavak njenog oporavka, ali ne snažnim tempom. Za ovu godinu prognoziran je privredni rast od 1,2 posto, a u 2016. godini 1,4 posto.

U izvještaju se napominje da je primarni zadatak Evropske centralne banke da spriječi deflaciju, odnosno pad cijena, što je proces koji je već u toku.

Kineski privredni rast u sljedećoj godini biće na nivou od 6,3 posto, a za Rusiju je prognoziran pad za tri posto ove godine i za jedan posto sljedeće.

Procjena za Britaniju nije mijenjana i ostala je na nivou od 2,7 posto za ovu godinu, dok je za 2016. godinu neznatno umanjena na 2,4 posto.

MMF očekuje da će privreda SAD ove godine ojačati za 3,6 posto, a sljedeće za 3,3 posto.

MMF