|

Peticija o napuštanju eurozone pred finskim parlamentom

Peticija o napuštanju eurozone pred finskim parlamentom
4
S
SRNA
16.11.2015. u 15:10
13
komentara
4

dijeljenja
Peticija o napuštanju eurozone pred finskim parlamentom Foto: EPA
Finski parlament će raspravljati o izlasku iz eurozone, nakon što je peticiju za podršku toj inicijativi potpisalo 50.000 građana.
Peticija će ostati otvorena za dodatne potpise do sredine januara, a u njoj se izričito traži referendum o izlasku iz eurozone, koji, prethodno, mora da odobri parlament.

Finska je već tri godine u stagnaciji i trenutno je ekonomski najslabija članica eurozone, a podaci iz trećeg kvartala lošiji su čak i od grčkih!

Pojedini Finci smatraju da bi se izgledi zemlje popravili u slučaju povratka marke i monetarnog suvereniteta, koji omogućava određivanje kamatnih stopa ili ciljanu politiku štampanja novca, kakvu sprovodi susjedna Švedska.

Finska marka bi u tom slučaju mogla da devalvira u odnosnu na euro i da utiče na konkurentnost finskog izvoza.

"Od 2008. godine švedska ekonomija `porasla` je za osam posto, dok je naša pala za šest posto", objašnjava Pavo Vayrynen, finski evroparlamentarac koji je pokrenuo inicijativu.

Uprkos inicijativi, eurobarometer pokazuje da 64 posto Finaca podržava euro, što je za pet posto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je zajedničku valutu podržavalo 69 posto anketiranih Finaca.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...