biznis
0

Odobrena nova finansijska pomoć Grčkoj

FENA
Ministri finansija zemalja članica eurozone odobrili su u ponedjeljak novu finansijsku pomoći Grčkoj u iznosu od 7,5 milijardi eura, od kojih će 4,2 milijarde biti isplaćeno za nekoliko dana.

Druga tranša u iznosu od 3,3 milijarde eura trebala bi biti isplaćena u junu ako Grčka provede reforme na koje se obavezala pred međunarodnim kreditorima. Riječ je o paketu pomoći koji je odobren u proljeće prošle godine.

I Kipar je u ponedjeljak dobio prvu tranšu pomoći u iznosu od dvije milijarde eura isplaćena je u ponedjeljak, a još milijardu eura bit će isplaćeno 30. juna, saopćio je Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM), trajni fond za finansijsku pomoć zemljama eurozone.

Na sastanku ministara finansija eurozone bilo je riječi o Sloveniji i Španiji, ali bez donošenja ikakvih odluka.

Slovenski ministar finansija Uroš Čufer predstavio je kolegama iz eurozone reformski program koji je slovenska vlada donijela prošle sedmice i kojim želi izbjeći spašavanje od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

O tome programu će Komisija izjasniti 29. maja zajedno s programima svih zemalja članica.

Šef eurogrupe Jereon Dijsselbloem izjavio je da Slovenija mora brzo i odlučno provesti predviđene mjere za uklanjanje makroekonomskih neravnoteža i vratiti povjerenje u svoj bankarski sektor, koji je u velikim gubicima.