{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova novčanica od 5 eura u prometu od četvrtka

F
30.4.2013. u 19:36
0
7
Nova novčanica od 5 eura u prometu od četvrtka
0
Nova novčanica od 5 eura u prometu od četvrtka
Foto: Arhiv
Nova novčanica od pet eura, prva banknota nove serije novčanica nazvana Evropa, bit će stavljena u promet u četvrtak, saopćila je u utorak Evropska centralna banka.
Novčanica će biti na raspolaganju "širom uobičajenih kanala", odnosno na šalterima banaka i automatima, dodala je monetarna institucija iz Frankfurta.

Stare novčanice, prve serije, još uvijek su važeće, ali će postepeno biti povučene iz upotrebe. Datum njihovog definitivnog povlačenja će biti objavljen "unaprijed". Ali i nakon ovog datuma, stare novčanice će sačuvati vrijednost i moći će biti zamijenjene u centralnim bankama u euro zonama.

Glavna razlika između druge serije i prve je pojava na novčanici portreta Evrope, mitološke grčke princeze koju je zaveo i oteo Zeus, u liku bika, koji je dao njeno ime kontinentu.

Izabrano lice Evrope dolazi s antičke keramičke vaze iz IV vijeka prije naše ere, koja je dio kolekcije muzeja Luvr u Parizu. Dodatak portreta je omogućio ubacivanje novih sigurnosnih znakova, dizajniranih tako kako bi otežali krivotvorenje: hologram portreta primjetnog prilikom naginjanja novčanice, filigranski portret, proziran. Brojne smaragdne boje, sa svjetlosnim efektom i promjenom boje, su novi znaci sigurnosti.

Serija Evropa "će biti sigurnija od prve serije", ocijenio je u januaru predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi.

Pojavit će se na novim novčanicama i ćirilično pismo, treći zvanični alfabet Evropske unije s latinskim i grčkim, nakon ulaska Bugarske u Evropsku uniju 2007. godine i Kipra i Malte na karti kontinenata na novčanicama. Dvije zemlje su ušle 2004. godine u EU, a eurozoni su se pridružile 1. januara 2008. godine.

Inače nova novčanica od 5 eura je vrlo slična staroj, sačuvala je format, sivu boju i dizajn epohe i arhitektonskih stilova iz prve serije.

Evropska centralna banka je planirala da postepeno narednih godina mijenja banknote od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura. Nova novčanica od 10 eura je planirana u toku 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: