{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka – zemlja u kojoj nema krize

A
2.9.2013. u 19:36
1
98
Njemačka – zemlja u kojoj nema krize
1
Njemačka – zemlja u kojoj nema krize
Minhen
Prema pisanju “The Economic Timesa”, Njemačka je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja nije osjetila značajne posljedice ekonomske krize jer ima “uspješnu i stabilnu ekonomiju, nisku stopu nezaposlenosti i nisko zaduženje”.
Prema pisanju britanskih medija, oko četvrtina ukupne ekonomske djelatnosti u Njemačkoj otpada na industriju koja se u ekonomskom svijetu smatra “motorom svakog ekonomskog napretka”.

Sa skoro svim značajnijim ekonomskim indikatorima u odličnom stanju, Njemačka je danas jedan od rijetkih evropskih izuzetaka ekonomskog razvoja koji počiva na visokoj konkurentnosti izvozno orijentiranih zemalja.

Također, Njemačka ima razvijen srednji sloj društva, pa i mnogo uspješnih porodičnih preduzeća.

Takva poduzeća zapošljavaju maksimalno 500 radnika, a četiri od pet njemačkih industrijskih preduzeća u porodičnom su vlasništvu.

Industrija je osnovica njemačke ekonomije, a njihova konkurentnost se zasniva na kvalitetu, pouzdanosti i inovativnosti.

Njemački proizvodi danas su vrlo traženi i popularni u cijelom svijetu, prije svega u zemljama u razvoju, od automobila, mašina pa do hemijskih proizvoda.

Tri četvrtine njemačkog izvoza dolazi iz prerađivačke industrije, koja je visoko inovativna, a 90 posto svih izdataka za istraživanje i razvoj u Njemačkoj otpada na industrijska preduzeća.

Također, prednost njemačkih izvoznika se zasniva, prije svega, na kvalitetu proizvoda, a ne na niskoj cijeni. Značajan doprinos izvoza rastu njemačkog bruto društvenog proizvoda (BDP) je doveo do toga da Njemačka danas ima jedan od najvećih godišnjih BDP-a po stanovniku, izuzetno niske stope inflacije i nezaposlenost, te da i dalje predstavlja željenu destinaciju miliona radnika širom svijeta.

“Industrija je bila i ostala najvažniji temelj njemačke ekonomije”, navodi ''The Economic Times''.

Na početku ekonomske krize ekonomija Njemačke je opala za 5 posto u 2009. godini, ali već dvije godine kasnije, opet je dosegla onaj nivo prije izbijanja krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: