biznis
1

Neuspješan plan spašavanja Atine

SRNA
Međunarodni monetarni fond (MMF) priznao je da je prvi plan spašavanja Grčke 2010. godine završio neuspješno.

MMF je očekivao da će se od 2012. godine privreda Grčke oporaviti i da će se smanjiti stopa nezaposlenosti.

Zemlja sada tone u recesiju šestu godinu za redom uz stopu nezaposlenosti od 27 odsto, uprkos i drugom paketu međunarodne pomoći koji je odobren 2012. godine.

"Bilo je primjetnih propusta. Tržišno povjerenje nije ponovo uspostavljeno, a privreda je suočena sa mnogo jačom recesijom od očekivane“, navodi MMF u izvještaju o procjeni rezultata plana pomoći od 110 milijardi eura odobrenih Atini u maju 2010. godine u zamjenu za drakonske mjere štednje.

U izvještaju se navodi da su MMF i njegovi partneri koji su dali paket pomoći, znatno potcijenili koliko će mjere štednje, kao što su smanjenje rashoda i povećanje poreza, uticati na već posustalu privredu te zemlje.

Kao još jednu svoju grešku MMF je naveo to što Grčka nije ispunila tri od četiri glavna kriterija da bi se uopće kvalifikovala za pomoć.

MMF je više puta tvrdio da grčka vlada treba da bude u stanju da u potpunosti otplati dug na vrijeme, ali, kako se navodi u izvještaju, to je veoma neizvjesno.

Fond navodi da je bilo i primjetnih uspjeha u programu pomoći. Grčka je ostala u eurozoni, a prelivanje krize iz te zemlje u globalnu privredu je bilo "relativno zadržano".

U dokumentu se navodi da su MMF i njegovi partneri isuviše optimistično procijenili postojanje političkih uslova za sprovođenje takvih reformi.