Privreda
6

Grčka opozicija: Ekonomija nam nastavlja stagnirati zbog MMF-a

Anadolija
Agencija za statistiku Grčke saopćila je da se ekonomija u toj krizom pogođenoj zemlji u prvom kvartalu ove godine pala za 5,6 posto što je neznatno lošije od prošlomjesečnih prognoza.

Takvi podaci o grčkoj ekonomiji pokrenuli su debatu u toj zemlji o tome da li su ispravne i potrebne mjere koje se sprovode u Grčkoj.

Prema pisanju grčkih medija, takve debate su smislene ako se ima u vidu da je ove sedmice Međunarodni monetarni fond (MMF) priznao da je napravio određene greške i propuste u vezi sa rješavanjem krize u Grčkoj. Također, zvaničnici MMF-a su istakli da su potcijenili koliko će poduzete mjere štednje pogoditi već preopterećenu privredu Grčke.

S druge strane, vladajuća koalicija predvođena konzevativnim PASOK-om saopćila je da će naredne godine doći do rasta grčke ekonomije. Naglasili su da stroge i rigidne mjere štednje koje je ova vlada uvela u zamjenu za stranu novčanu pomoć već daju pozitivine ekonomske rezultate.

Međutim, opozicione partije u Grčkoj traže da se održi rasprava u državnom parlamentu o ekonomskim reformama koje je poduzela vladajuća koalicija, istakavši da je negativni izvještaj MMF-a najbolje pokazao da je grčka ekonomija na pogrešnom kolosijeku. Stručnjaci upozoravaju da će 2013. godina biti posebno kritična za Grčku pri ostvarivanju nužnih strukturnih reformi.

Revidirani ekonomski podaci u Grčkoj za početak ove godine pokazali su da je ekonomija te zemlje tonula nešto sporijim tempom u odnosu na prvobitnu procjenu, dok je na nivou cijele 2012. potonula za 6,4 posto.

Grčka, koja je zavisna od međunarodne finansijske pomoći, prolazi kroz šestu godinu recesije na koju značajno utiču mjere stroge štednje koje su međunarodni kreditori zahtijevali u zamjenu za pomoć.

Ekonomija Grčke nazadovala je za više od petine od 2008., a očekuje se da će taj pad iznositi i 25 posto prije nego što zemlja počne da se oporavlja.